Linnaväljakutel ennast sisse seadnud protestijad heidavad valitsusele ette üha kasvavat tööpuudust, mis ulatub juba 21 protse4ndini, kirjutas CNN.

Suurimad protestijate hulgad on vallutanud väljakud Madriidis ja Barcelona, kuid protestitakse Valencias ja väiksemates linnades.

Sotsialistide valitsus pole andnud politseile korraldust meeleavaldusi laiali ajada, ehkki nende korraldamine valimispäeval pole seaduslik.

Reedel teatas asepeaminister ja siseminister Alfredo Perez Rubalcaba, et valitsus võtab ette seadusega lubatud samme, kuid nüüd on avaldanud, et valitsus ei politsei ei hakka omalt poolt suurendama kaost, mis niigi tänavatel valitseb.

„Palun ärge tülitage meid. Me anname vastu,“ kuulutab üks Madriidi keskväljakule Puerta del Sol plazale riputatud plakat.

Hispaania poliitilise ja rahandusliku süsteemi vastased meeleavaldused algasid 15. mail, kui protestijad rajasid linnaväljakutele telklinnakud, mis on varustatud köökide, meediabüroode ja plakatite maalimise töökodadega.

Meelavaldajate seas annavad tooni noored, kuid on ka lastega peresid. Selline kooseis on loomulik, sest 42 protsenti töötutest on vanuses 15-24 aastat.

„Valitsus ei soovi, et valimispäeval juhtuks ükskõik millist vägivalda. Sellel oleks liiga kõrge poliitiline ja elektoraalne hind,“ ütles IE Business Schooli ökonomist Fernando Fernandez.

„Inimesed soovivad osa võtta. See on demokratia püha,“ ütles protestijate eeskõneleja Sofia de Roa.

Peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero ütles reedel raadiojaamale SER, et üksens valijad otsustavad, kui palju ja milliseid muudatusi riigis ette võetakse.