Valimisaktiivsus oli üsna suur, kuna juba kolm tundi enne valimisjaoskondade sulgemist oli hääletamas käinud 71,96 protsenti valijatest, mis oli siiski väiksem näitaja kui viis aastat tagasi.
François Hollande (57) on kolmas (või neljas) sotsialistist president Prantsusmaa ajaloos pärast Vincent Aurioli (1947–1954) ja François Mitterrandi (1981–1995). Ka president Alexandre Millerand (1920–1924) oli endine sotsialist, kuid oli võimule tõustes kaotanud juba enamiku vasakpoolsete jõudude toetuse. Seevastu Mitterrand kujunes sõjajärgsetel aastatel vasakjõude ühendavaks liidriks, kelle eeskuju tegi ka Hollande’ist sotsialisti.

Hollande’i valimisvõit sai võimalikuks tänu sellele, et tema selja taha koondusid nüüd kõik vasakpoolsed jõud, nagu ka rohelised ja viimasel hetkel tsentrist Fraçois Bayrou. Samal ajal keeldus parempopulistlik Rahvusrinne sõnaselgelt senist presidenti Nicolas Sarkozyd toetamast. Kahe presidendikandidaadi ainus teledebatt aitas küll Sarkozyd küsitlustulemustes ühe protsendipunkti võrra lähemale, aga võiduks sellest veel ei piisanud.

Läksid lahku

Tema endine abikaasa ja nelja lapse ema Ségolène Royal kandideeris sotsialistina Prantsuse presidendiks 2007. aastal, kuid kaotas Sarkozyle. Valimiskampaania tõi kaasa ka Royali ja Hollande’i lahkumineku, väidetavalt mehe kõrvalehüpete tõttu. Hollande on sellest alates olnud suhetes ajakirjaniku Valérie Trierweileriga (47).
Hollande juhtis Sotsialistlikku Parteid kokku 11 aastat (1997–2008) ja oli 2001. aastast ka Limousinis asuva Tulle’i linnapea. 2008. aastast alates on Hollande aga Corrèzé’i departemangunõukogu juht. Nüüd valmistub riik uuteks saadikutekogu valimisteks 10. ja 17. juunil. Hollande’i tõus presidendiks võib aidata vasakpoolsetel tugevneda ka seal.



MÕJU

Londonis kallines kinnisvara

François Hollande’i ähvardus panna Prantsusmaal miljonäridele peale tappev 75-protsendiline maksukoormus tekitas Londonis paraja kinnisvarabuumi, kirjutas CNN.

Hollande väitis kampaanias, et miljonäre peab karistama, sest olevat võimatu, et keegi tegelikult nii suuri summasid teenib. Prantsusmaal on arvestuste järgi ligi 400 000 miljonäri.