Portugali ametnikud küll eitavad sellise surve avaldamist ja abi vajadust, kuid olukord sarnaneb sügisese Iirimaaga, kus samuti valitsus eitas ja tõrkus, kuid ikkagi vajas abi. Sel juhul saaks Portugalist Iirimaa ja Kreeka järel kolmas välisabi vastu võtnud euroala riik.

Otsustavaks võib kujuneda just alanud nädal, sest juba homme peab Portugal laenama oma võlgade tasumiseks 1,25 miljardit eurot. Siis võib selguda, kas rahaturud on Portugali hüljanud või millise intressiga ollakse valmis riigi võlakirju veel ostma. Ohumärgiks oli Portugali kümneaastaste võlakirjade intressi kerkimine üle seitsme protsendi, mida paljud analüütikud peavad piiriks, mil tuleb EL-i ja IMF-i abipaketi järele käsi sirutada.

Reutersi allika väitel on Portugali võimalik aitamine olnud jutuks juba juulist saadik, kuigi ametlikke kõnelusi pole peetud. Euroala tuumiku mureks on endiselt, et kui Portugali ümber n-ö tulemüüri ei ehitata, võivad probleemid kanduda Hispaaniasse, mille majandus on suurem kui Kreeka, Iirimaa ja Portugali oma kokku. Sedavõrd suurem oleks ka võimaliku toetusfondi suurus. Portugali puhul on arvestatud, et vaja võib minna ligikaudu 80 miljardi euro suurust tagatist.