Ometi ei välistanud peaminister intervjuus Reutersile, et viieparteiline koalitsioon võib laguneda. Seejuures andis Dombrovskis mõista, et kui väliskreeditorid jätkavad üha uute eelarvekärbete nõudmist, jõuab valitsus ummikusse.

„Me oleme oluliselt vähendanud avaliku sektori töötajate palkasid, mis suurendab pinget. Me sulgeme hulga koole ja haiglaid,” seletas ta Brüsselis enne Euroopa Komisjonis toimunud kohtumisi.

Küsimusele, kas koalitsioon laguneb, vastas Dombrovskis: „Sõltub sellest, kuidas lähevad läbirääkimised rahvusvaheliste laenuandjatega.”

Pärast jutuajamist Dombrovskisega tegi rahandusvolinik Joaquin Almunia üsnagi tõsise avalduse, milles teatas, et ootab Läti poliitikutelt vastutustundlikke otsuseid ja kavatseb lähinädalatel ise Lätit külastada. Ta olevat valmis kohtuma kõigi poliitikutega, selgitamaks asja-olusid, millest lähtudes Läti valitsus saavutas kokkulepped väliskreeditoridega.

Läti riigikantselei teatel tundis Almunia muret tuleva aasta eel-arve üle peetava poliitilise dialoogi pärast. Ta rõhutas, et tema meelest tuleb pidada vastutustundetuks nende poliitiliste jõu-dude tegevust, kes on kokkulepetele alla kirjutanud, aga ei pea neid nüüd enam siduvaiks. Jutt on eelkõige kinnisvaramaksust, mille kehtestamine on kirjas IMF-i ja teiste võlausaldajatega sõlmitud lepingus, mis kannab kõigi valitsusparteide allkirja.

Eurovoliniku pahameel järgnes neljapäevasele hääletusele seimis, kus valitsuse soovitud kinnisvaramaksu oli nõus arutama vaid 28 saadikut, vastu oli 52. Seega ei toetanud valitsust ka osa koalitsiooni, eelkõige Rahvapartei, aga ka Läti Esimene Partei / Läti Tee.

Viimati nimetatusse kuuluv seimiliige Oskars Kastens ütles põhjenduseks, et algul oli uus maks mõeldud ainult eksklusiivsele kinnisvarale, kuid on ajapikku muutunud ideeks maksustada kõigi kinnisvara. 

Jälle kaalutakse uusi makse

•• Umbes 40 miljonile latile, mis oli kavas koguda uue kinnisvaramaksuga, tuleb nüüd leida kate kulusid kärpides, ütles rahandusminister Einars Repše, kes LETA teatel läheb laupäeval valitsuse erakorralisele istungile ka ettepanekuga tõsta tulumaksu.

•• Ajalehe Dienas Bizness andmeil on aga mitteametlikult kaalutud kodutehnikale lisamaksu kehtestamist. Peale selle olevat maksupoliitika muudatuste töögrupp teinud ettepaneku kehtestada iga-aastane maks eksklusiivsetele asjadele, nagu näiteks jahtlaevadele ja eralennukitele.

•• Kuna kodutehnika hinnad on langenud (ja sedavõrd ka kogutud käibemaks), on ajalehe andmeil leitud, et üks võimalus maksuraha siiski saada oleks televiisorite, muusikakeskuste, pesumasinate, pliitide ja muu sellise lisamaksustamine näiteks aktsiisiga või fikseeritud maksuga iga tehnikatoote kohta.

•• Sel moel õnnestuks töögrupi meelest vältida negatiivset efekti, mis tekiks järjekordsest käibemaksumäära tõstmisest. Samal ajal on eksperdid arvamusel, et säärane uus maks muudaks kodutehnika kallimaks.