Paljude vaatlejate meelest on riigivõim asunud jõuliselt ümber korraldama ja kontrolli alla võtma Vene infomaastikku ja seda nii riiklike infoagentuuride ehk pigem siis propagandamasina kui ka seni veel enam-vähem sõltumatute ja võimukriitilisemate (võimuvastasusest pole ilmselt sõna otseses tähenduses mõtet rääkidagi) väikeste meediakanalite osas.

Eesti Päevalehe arvamustoimetuse juht Krister Paris (endine ERR-i korrespondent Moskvas), välistoimetaja Kaivo Kopli, Delfi Forte toimetaja Heiki Suurkask ja Delfi välisuudiste toimetaja Lauri Laugen andsid omapoolse hinnangu ja ülevaate Vene põhilistest meediakanalitest.

Siinkohal olgu ka ära märgitud, et tegemist on kogemusel põhinevtate hinnangutega. Meediakanalid on liigitatud kahte gruppi: Kremli-meelsed ning iseseisvad ja objektiivsed kanalid. Meediakanalitele hinnangu andmine on sedavõrd raskem, et paar traditsiooniliselt objektiivset väljaannet on läbi teinud muutused, mille mõju sisule võib hinnata alles mõne aja pärast.

Kõige levinum on informatsiooni saamine Venemaal televisioonist. Televisioon on sisuliselt täielikult riigi kontrolli all, kontrollimatuid sõnumeid ei edastata. Ajalehti on nii Kremli-meelseid kui ka iseseisvaid, mõned on "lõa otsas" omanike tõttu. Internetis leviv info ja arvamused on siiamaani olnud vabad ja objektiivsed, kuid hiljutised arengud on seda olukorda raskendanud.

Venemaa kõige suurem meediakontsern Gazprom-Media on samuti Kremliga heades suhetes.

Kremli-meelsed

Populaarseimad telekanalid on Pervõi (51% riigi omanduses) Rossija (100% riigi omanduses) ja NTV (Gazprom-Media).

NTV oli kunagi sõltumatu, kuid nüüd on Putinile allutatud kanal, mida kasutatakse opositsiooni mustamiseks.

REN-TV – saadetevalik paistab olevat kangesti jõustruktuure propageeriv, näiteks värbas telekanal KGB agendi Anna Chapmani oma saatejuhiks.

RT (endine Russia Today) – Vene võimude vaste Ameerika Häälele või Raadio Vaba Euroopale, edastab "õiget" informatsiooni välismaailmale. Ametlikult sõltumatu, kuid saab kogu raha aga riigieelarvest.

Radio Rossija ja Radio Majak - riiklikku arvamust Venemaal edastavad raadiojaamad.

Regnum – ülevenemaaline tipptasemel uudisteagentuur, ainult et algusest peale suurriiklike ambitsioonide kandja ja üks vihasemaid Baltikumi-ründajaid.

Rossiiskaja Gazeta on otsene Putini häälekandja, ametlik valitsuse häälekandja.

Izvestija (Gazprom-Media) - omanikust ja lehe kunagisest eelkäijast johtuvalt pimesi pro-Venemaa väljaanne.

RIA Novosti - Venemaa üks suurimaid meediakanaleid, mis on suunatud ka riigist väljapoole. Nüüd liidetakse RIA liidetakse telekanaliga RT ja raadioga Voice of Russia, ehk tegemisel paistab olevat märkimisväärne propagandakanal.

Objektiivsed

Kommersant (mitu väljaannet ja raadiojaam) - korralik majandusleht, ehkki kriisi ajal käis temast üle lõikav koondamislaine. Tugevad analüütilised artiklid nii majandusest kui poliitikast. Enam-vähem sõltumatu, natuke suukorvistab teda siiski omanik Ališer Usmanov, suur alumiinumimagnaat, kes mõistagi ei taha rikkuda oma suhteid Kremliga.

Näiteks 2011 vallandati ajakirja Kommersant Vlast peatoimetaja kriitilise valimiste kajastuse pärast. 2012 pidi lahkuma Kommersandi tegevjuht, 2013 sügisel vahetati Kommersandi kirjastuse juht mehe vastu, kes varem juhtis kaitseministeeriumi ja õigeusu kiriku meediaväljaandeid. Aasta eest lahkus Kommersandi raadiojaama juht ja sõltumatumat joont olevat sealt saadik vähemaks jäänud.
Kommersant Ukraina pandi lihtsalt kinni, väidetavalt ikkagi Ukraina sündmuste Moskvale sobimatu kajastuse pärast.

Vedomosti – omanikeks Dow Jones, Financial Times ja Sanoma. Aus, korralik ärileht.

Nezavissimaja Gazeta – sõltumatu, pigem võimukriitiline ajaleht.

Novaja Gazeta – kõige kriitilisem võimude suhtes. Maksnud ka kõrget lõivu mitme tapetud ajakirjaniku näol. Organisatsiooni "Piirideta Ajakirjanikud" hinnangul on fakt, et tapetud ajakirjanike mõrvareid ei ole siiamaani karistatud, üks faktoreid, mis Venemaa pressivabaduse indeksis allapoole viib.

Gazeta.ru, lenta.ru – kuuluvad ärimees Aleksandr Mamutile. Olid mõlemad ühed parimad sõltumatud allikad, võimukriitilised, aga mitte tingimata opositsioonilised. Lenta vaigistati (peatoimetaja vallandati, seejärel läks ära 40 ajakirjanikku, toimetajat ja töötajat), kuid Gazeta jätkab objektiivset teel.

Opositsioonilised grani.ru ja blogid, Dozhd TV (mille saatus on hetkel lahtine). Infoülekaal internetis on siiani olnud võimukriitikute käes.

Raadio Ehho Moskvõ (Gazprom Media omab 66%, ajakirjanikud 33%). Ehho Moskvõ hoiab sisuliselt veel liberaalset ja võimukriitilisemat joont. Peatoimetajana püsib veel ametis Aleksei Venediktov, kuid tegevjuhiks pandi eelmisel kuul Jekaterina Pavlova, kes varem oli Kremli-meelse Voice of Russia asejuht. Pavlova käes on rahakott ja väidetavalt kipub omanik (täpsemini osaline omanik Gazprom-Media, arusaadavalt riigiga või vähemasti siis riigifirmaga seotud) pitsitama. Igatahes on Venediktov kuskil öelnud, et kui eelmisel aastal sai Gazprom Media juhiks Mihhail Lessin, siis on tema suhtes hakatud ilmutama "vaenulikkust". Lessin oli varem pressi- ja massikommunikatsiooni minister.

Telejaam RTR – eriti kultuurisaadetes kostab ka kriitikat stalinismi ja ka praeguse võimukultuuri suhtes.

Argumentõ i fakto sarnaneb RTR-iga.

Newsru.com – veebiuudiste kanal, algusest peale Putini-vastane

Rosbalt – Peterburi regiooni uudistekanal, enamasti siiski Baltikumi-sõbralik