70 protsenti Hispaanias resideerivatest pakistanlastest elab Kataloonias. 15 000 on valinud elukohaks Barcelona, suurem osa neist Ravali-nimelise linnaosa. Politsei astuski nädala eest varahommikul Ravali mošeesse, kus käis parajasti südaöine palvekord, milles osalesid kõik 14 arreteeritut.

Mõned meetrid eemal asuvast poolpõrandaalusest mošeest leiti neli detonaatorit ja triatsetoon-triperoksiidi nimelist lõhkeainet ehk “saatana ema”, mida on terrorirünnakutes kasutatud Londonist Casablanca ning Iisraelini välja.

Lähedal asuvatest korteritest, baaridest, telefonilokaalidest ning pagariärist konfiskeeriti põhjalikumaks uurimiseks muid pabermaterjale, mobiiltelefone ja infokandjaid.

Kinnipeetud grupi liikumisi oli jälgitud terasemalt juba pikemat aega, sest nende vaikne tegutsemisviis oli korraga muutunud tunduvalt aktiivsemaks. Neil on ka sidemed 2004. aastal seoses 11. märtsi Madridi atentaadiga uuritud terroristidega. Kui Prantsuse politsei teatas pakistanlasest radikaalide saabumisest Hispaaniasse, pagasiks “saatana ema” kogused, otsustati mitte viivitada.

Uurijate sõnul oli terroristidel plaanis korraldada suitsiidirünnak metroos või maapealses rongis. Kohus oli neli päeva hiljem tänu kaitstud tunnistaja ütlustele veendunud, et meestel oli plaanis korraldada perioodil 19.–22. jaanuar uus taputöö. Järg 11. septembrile, 11. märtsile ja 7.juunile.

Arreteeritute seas on 12 pakistanlast ja kaks hindut, pensionäridest ning gaasiballoonide kulleritest kuni nendeni, kes õpetavad lastele koraani.

Nende pered ja tuttavad kordavad kui ühest suust, et tegemist on “heade poistega, kes ei joo ja käivad palvetamas”, et islam on rahu propageeriv religioon ning politsei leitud detonaatorid ja lõhkeaine on “haprad tõendid” meeste pommipanemise kavatsusest.

“On tõsi, et neil on pikad habemed. Ja siis?” vahendab ajaleht El Pais ühe eaka pakistanlase irooniat.

Jamaat Tabligh

Tegelikult on kõikidel kinnipeetutel üks oluline ühine joon: nad kuuluvad islamiliikumise Tablighi järgijate sekka. Radikaalne Tablighi misjoniühendus püüdleb tagasi usupuhtuse juurde ja siiani klassifitseeris Hispaania neid “rahumeelseteks radikaalideks”, kes ei läinud äärmuslikust ideoloogiast kaugemale.

Kuid aina enam on täheldatud Hispaanias resideerivate, vahel juba ka teise põlvkonna, pakistanlaste ning bangladeshlaste tõmmet radikaalsete ususuundade poole.

Kasvulavaks on vanglad

•• Põhja-Aafrikas tegutsev al-Qaida pole jätnud Hispaaniat mainimata. Kõlanud on nõudmised islamiusulise al-Andaluusia taastamiseks, Hispaania enklaavide Ceuta ja Melilla tagasivõitmiseks ning hoiatused Hispaania õigusorganitele, kes on alates 2004. aastast arreteerinud üle 400 islamisti.

•• Rahvusvahelised organisatsioonid väidavad, et Hispaania vanglad on islamiterroristide kasvulava. 77 vanglas on kokku 6017 muslimit, peamiselt pärit Marokost ja AlÏeeriast.

•• Otseselt terrorismi eest kannab karistust 142 muslimit, kellest 21 pole teistest vangidest isegi eraldatud. Kuigi kogemus on näidanud, et vanglates käib üsna vilgas värbamistöö, ei võimalda vangide rohkus kõiki ennetusmeetmeid alati rakendada.