Island on 320 000 elanikuga väikeriik peaaegu et vanajumala selja taga, kus pangandus on inimesele juba liigagi mugav. Iga kolme elaniku kohta on käibel neli deebet- ja 2,75 krediitkaarti, veel aasta tagasi nähti seal tõelist rahabuumi: miljardäride lennukeid ja helikoptereid ei jõudnud kokku lugeda, Reykjaviki ehitati suurt ooperiteatrit ja linn oli täis kraanasid.

Kuid nüüd on riik pankroti äärel. Kuuleb hirmunud avaldusi, kuidas Islandi panganduskrahh tekitab suuri raskusi Saksamaale ja Suurbritanniale. Põhjamaade turud on segaduses. Soomes peatati Islandi kroonide müük valuutavahetuspunktides, kuna Island ei suuda enam krooni kurssi tagada.

Esmaspäeval tele-eetris kõ­ne­lenud peaminister Geir H. Haarde maalis olukorrast trööstitu pildi. Riigil pole varasid, et pangandust põhjamineku eest kaitsta, pigem on oht, et riik lä­heb ise koos pankadega pankrotti. Senised sõbrad ja liitlased polnud valmis piisavat abi osutama, seetõttu tuli otsida uusi sõpru. Venemaalt palutud nelja miljardi dollarilise laenu saamiseks siiski allkirjad veel puuduvad, kuid vaba raha on hädasti juurde vaja.

Raha ei saa kätte

Pangandussektori liberaliseerimine 1990. aastatel avas Islandis tõelise buumi, mis on eriti hoogustunud uuel aastatuhandel. Kõrge intressimäär, mis hoidis inflatsiooni madalal, meelitas tuhandeid välisinvestoreid talletama oma raha Islandisse. Veel 2000. aastal oli Islandi pankade varade ja kohustuste kogumaht 96 protsenti sisemajanduse ko­gutoodangust, nüüd on tegemist seitsmekordse Islandi SKT-ga (vastavalt 14 ja 100 miljardit dollarit), mille katmiseks pole riik kohe mingil moel võimeline.

Islandi suuruselt teise panga Landsbanki sularahaautomaatidega oli eile mingi jama. “Kõik on kinni. Me ei saa müüa oma aktsiaid ega võtta välja raha,” väitis Landsbanki klient Johann Reykjavikis AP reporterile.  

29. septembril võttis Islandi valitsus üle riigi suuruselt kolmanda panga Glitniri, lubades maksta 75 protsendi aktsiate eest 600 miljonit eurot. Eile võttis finantsinspektsioon panga üldse oma kontrolli alla, ning riik ei kavatse enam öörigi maksta. Riigi kontrollile allutati teisipäeval ka Landsbanki, mis küll kinnitab, et kuna neid sulgeda ei kavatseta, siis ei pea kliendid palju muretsema. Kõik eraklientide hoiused on Islandi riik lubanud tagada.

Aktsionärid rahata, varad müügis

Suurim pangarööv ajaloos

Ka suurim pank on hädas

•• Juba eelmisel nädalal oli Glit­niri peaaktsionäri kontsern Bau­guri omanik Jón Ásgeir Jóhannes­son väga pahane, nimetades panga natsionaliseerimist ajaloo suurimaks pangarööviks. Islan­di suurim kaubanduskett Baugur, mil­lele kuulub hulganisti kauplusi mujal Euroopas, peamiselt Londonis, on praegu eriti suure löögi all.

•• Panganduse päästmi­seks on müüki pandud peaaegu kõik, mis kuulub Islandi finantsettevõtetele mujal maailmas. Glitniri panga Soome harule otsiti eile pin­ge­li­selt uut omanikku. Soo­mes te­kitas segadust Islandi firmale Exista kuulunud Sampo kindlustuse aktsia­te müükipanek: kurss langes, kuid need osteti siis­ki ära.

•• Ka Islandi suurim kommerts­pank Kaupthing on raskustes. Root­si riigipank andis selle ko­ha­li­ku­le harule viie miljardi Rootsi kroo­ni suuruse hädalaenu, mis meedia hinnangul tähendabki varsti Kaupthing Bank Sverige üle­võtmist Rootsi riigi poolt.