Lisaks muutub kahtlusaluste isiku tuvastamisel kohustuslikuks sülje ja juuste DNA-analüüs ning üle kuulata võib vahistatu advokaadi juuresolekuta. Senise 12 tunni asemel võib kahtlusalust arreteerimisloata vahi all hoida ööpäeva.

Erivalve all on 13 000 objekti, sealhulgas avalikud asutused, saatkonnad, sadamad, raudteejaamad ja kristliku maailma süda – Vatikan. Väidetavalt on kindlalt kaitstud ka kultuurimälestised, nagu Pisa torn või Colosseum.

Taksod valmis evakueerima

Ajaleht Corriere della Sera kirjutab, et Milanos on 5000 taksot valmis inimesi võimaliku terrorirünnaku korral kiirelt evakueerima ja kannatanuid haiglasse toimetama. Päevaleht La Repubblica kurdab aga, et Rooma metroos pole tegelikult reisijate julgeoleku tagamiseks eriti midagi tehtud ega metrootöötajatele eriväljaõpet antud.

Turvameetmete karmistamise arutelu valupunktiks sai küsimus, kas Itaalia peaks Prantsusmaa eeskujul peatama Euroopa Liidu kodanikele nn Schengeni ruumis viisavaba liikumist tagava leppe ja kehtestama piirikontrolli.

Schengeni vaidlustest kujunes peaminister Silvio Berlusconi Forza Italia parteisse kuuluva siseministri Giuseppe Pisanu ja rikkas Põhja-Itaalias populaarse Põhjaliiga justiitsministri Roberto Castelli karm vägikaikavedu.

Castelli nõudis võõramaalaste ja EL-i vastase Põhjaliiga kõmulise liidri Umberto Bossi suuvoodrina Schengeni leppe peatamist. See ettepanek pälvis aga ülejäänud koalitsioonilt ja opositsioonilt teravat hukka-mõistu.

Põhjaliiga on varemgi populistlike avaldustega Euroopa vastu üles astunud. Juuni algul teatasid kaks Põhjaliiga ministrit, et Itaalia peaks euro asemel uuesti liiri käibele võtma, et riigi kiratsevat majandust upitada.

Nagu nüüd Schengeni leppega, nii peeti ka toona Bossi parteikaaslaste eurovastaseid üleskutseid sarkastiliseks naljaks ja pigem tuleva aasta üldvalimiste eelseks Euroopa-vastaseks propagandaks.

Itaalia sõdurid jäävad Iraaki

•• Vaatamata islamiäärmuslaste korduvatele ähvardustele internetis otsustas Itaalia parlamendi alamkoda üleeile siiski jätta oma ligi 3000 sõdurit Iraaki veel vähemalt aasta lõpuni.

•• Sama otsustab tuleval nädalal arvatavasti ka ülemkoda.

•• Itaalial on Iraagis USA, Suur-britannia ja Lõuna-Korea järel suuruselt neljas isikkoosseis.

•• Nii peetakse just Itaaliat islamiäärmuslaste üheks tõenäolisemaks järgmiseks märklauaks Euroopas.