Itaalia viimase kuninga Umberto II poja kolm advokaati on veendunud printsi süütuses: “Meil on prokuratuurile esitada asitõendid, mis Vittorio Emanuele süütust tõestavad,” kinnitab advokaat Donatello Cimadomo.

Uurimist juhtiva prokuröri Alberto Iannuzzi arvates loobivad printsi kaitsjad tühje lubadusi: “Arvan, et enam kui 2000-leheküljelises raportis olen esitanud erakordselt ärevusttekitavad asitõendid,” ja lisab, et otsust selle kohta, kas reedel vahistatud isikud on süüdi või mitte, ei langetata kuulujuttude järgi, vaid seda teeb asitõendite põhjal kohus.

Ka meedias tulevad päevavalgele aina uued tõendid, mis viitavad soliidses eas printsi hämaratele afääridele. Nii on lehes avaldatud fotodel jäädvustatud Vittorio Emanuele kohtumine maffiaboss Ugo Bonazzaga 2004. aasta lõpus.

Mõned ülekuulatud on juba tunnistanud, et maksid printsile kümnete tuhandete eurode väärtuses altkäemakse, saades Vittorio Emanuelelt vastuteeneks kasiinodes ja baarides ülesseatud videopokkeri automaatide riikliku kasutamislitsentsi.

Printsi voodielu ajalehtedes

Kõige enam šokeerib aga itaallasi see, et prokuröride väitel kontrollis prints Põhja-Itaalias ·veitsi piiri lähistel Campione d’Italia kasiinos rahakatele klientidele Ida-Euroopa pärit-olu prostituutide vahendamise äri. Lehtedes on trükitud troonipärija telefonikõned, mis muuhulgas kohati piinliku täpsusega kirjeldavad, kuidas prints ise prostituutide teeneid kasutas.

Itaalia justiitsminister on teinud ettepaneku keelata ajakirjanikel prokuratuuri nõus-olekuta avaldada uurimisaluste intiim- ja eraelu paljastavat infot. Ajakirjanike ametiühingud aga väidavad, et meedia-professionaalid järgivad oma töös ajakirjanduseetika norme ning infovabadust piiravaid seadusi luua ei tohi.

Kuningapoja advokaadid on palunud, et prints vanglast uurimise ajaks koduaresti lubataks. Prokuratuur pole sellega aga nõus, et Vittorio Emanuele välismaale põgeneda ei saaks. Piiritagustest toetajatest tal kindlasti puudust pole.

Printsi tagalana olgu nimetatud kasvõi tema nõbu, Bulgaaria endine kuningas ja ekspeaminister Simeon Saxe-Co-burg, kes meedia teateil on samuti “Itaalia kuninglikku korruptsiooniskandaali” segatud. Või Liibua liider Muammar Gadaffi, kelle riiki printsil oli väidetavalt plaanis oma kasiinoäri laiendada. Häid eestkostjaid jaguvat kroonita Itaalia troonipärijal aga ka Venemaal.

Itaalia viimase kuninga Umberto II poeg Vittorio Emanuele oli 9-aastane, kui riigis 1946. aastal vabariik välja kuulutati ja Savoia perekond oli sunnitud põgenema. Prints elas Šveitsis eksiilis 56 aastat ning võis sünnimaale tagasi tulla alles aastal 2002, mil Itaalia kaotas meessoost troonipärijate riiki naasmise keelu.