Prodi on lubanud vähendada madala ja keskmise sissetulekuga itaallaste makse, suurendades seejuures aga kõrge sissetulekuga itaallaste tulumaksu. Prodi süüdistas peaministrit riigieelarve kaosesse viimises, riikliku haridussüsteemi põrmustamises ja Itaalia maine määrimises.

Pooleteisetunnine ristküsitlus muutus eriti palavaks, kui majandusprofessor Prodi ütles Berlusconile kirjanikku Georg Bernard Shaw’d tsiteerides, et peaminister toetub Itaalia majanduskasvust rääkides valestatistikale nagu “joodik laternapostile – mitte selleks, et valgem oleks, vaid et püsti püsida”.

Berlusconi kähvas aga, et Prodi on kui “kasulik idioot”, kelle proletariaat pani omal ajal külades parteijuhiks, et talurahval jääks mulje, nagu võim polekski kommunistide käes.

Prodi suutis Berlusconi rün-nakuid mõõduka rahuga tõrjuda ja alati kinni pidada vastamiseks antud kahest ja poolest minutist. Prodi kommentaaride taustal oli alatasa kulda Berlusconi pahast pominat. Nagu tava niisuguste teledebattide puhul nõuab, näidati vaid rääkijat, et rivaali miimika ja kehakeel kõneleja juttu ei moonutaks.

Peaministrikandidaatide te-leduell oli kahtlemata üleitaalialine telesündmus, mida võiks nimetada ka tõsielusõuks, mis tõi riigitelevisiooni ekraanide ette üle 12 miljoni vaataja ehk 42 protsenti esmaspäevasest telepublikust.

Veerand valijaid kahtlevad

Kogu Itaalia arutleb vahetult enne pühapäevaseid valimisi, kumb kandidaat kasutas rohkem meiki või kas oli taotluslik, et kõigil – nii mõlemal kandidaadil, moderaatoril kui ka kahel küsimusi esitanud ajakirjanikul – oli tumesinine valgete täppidega lips, nagu tavaliselt riietub Berlusconi. Aga millest kandidaadid rääkisid? Kuidas oma lubadusi põhjendasid? Mille arvel mõlemad makse alandada lubasid?

Seda teleduelli peeti Prodi jaoks heaks võimaluseks meelitada enda poole osagi neist

25 protsendist valijatest, kes pole veel otsustanud, kelle kasuks hääletada.

Berlusconi rõhus kõhklejate võhiklikkusele

•• Kuna Prodile jäi lõppsõna 14. märtsi teledebatil, lõpetas seekord Berlusconi, kes televaatajatele tungivalt silma vaadates esitas soravalt peegli ees harjutatud teate, milles lubas naisvalijate võrgutamiseks oma järgmisse valitsusse nimetada palju naisministreid ja kõigi suureks üllatuseks kaotada esimeselt elamispinnalt makstava kinnisvaramaksu.

•• See populistlik lubadus on suurepärane trikk, millega kõhklevaid valijaid veenda, sest poliitika neid arvamusuuringute järgi ei huvita. Seega ei tea nad arvatavasti ka seda, et kinnisvaramaksu kaotamist ei saa otsustada valitsus üksi, vaid see on tavapäraselt kohalike omavalitsuste pädevuses ja toob Itaalia omavalitsustele poole nende eelarvest.

•• Kuigi viimaste küsitluste järgi on Prodil suuremad võidu-võimalused, määrab valimiste lõpptulemuse aga just see osa valijatest, kes pole veel otsust langetanud.