Prodi edu on tegelikult vaid veidi enam kui 25 000 häält, mis 47-miljonilist valijaskonda arvestades on muidugi minimaalne. Nii pole Berlusconi oma kaotust tunnistanud ning nõuab alamkoja häälte uut lugemist.

Kõige paremini võtab Itaalia valimisjärgsed meeleolud kokku Rooma päevaleht La Repubblica, mille esilehel seisis eile: “Meie riik on lõhenenud kaheks ning kes ka poleks võitnud, pooled itaallased poleks ikka rahul.” Nii küsib Itaalia avalikkus täna, päev pärast valimisi: kas Prodi ikka saab nii väikese enamusega edukalt valitsust juhtida ja Itaaliat reformida?

Prodi ise kinnitas eile kesk-päeval Roomas ajakirjanikele, et tal on õigus saada peaministriks: “Saavutasime enamuse just nii, nagu uus valimisseadus seda ette näeb. Enamus on küll napp, aga olime selleks valmis. Valitsemine saab meil olema täpselt nii raske, kui oleme prognoosinud ja selleks valmistunud. Jääme võimule viieks aastaks,” kinnitas Prodi.

Viimase hetkeni ei kadunud häältelugemise aegu võimalus, et itaallased pöörduvad tagasi Berlusconi ajastusse, mida mõned itaalia ajakirjanikud on nimetanud Silvio tsirkuseks.

Majandus ennekõike

Parlamenti pääses Prodi koalitsioonis üheksa erakonda, lisaks vasakdemokraatidele ka kommunistid, radikaalid, rohelised ja vasakkatoliiklased. Prodi ise on öelnud, et koalitsiooni kooshoidmisega tal probleeme pole. Vaatlejate hinnangul võib see aga väga raskeks osutuda.

Endine majandusprofessor ja Euroopa Komisjoni president Romano Prodi on lubanud teha Itaaliast taas Euroopa juhtriigi ja reformida majandust. Prodi seisab silmitsi väga raske ülesandega – kuidas tõmmata Itaalia majandus, mis on Euroopas suuruselt neljas, välja kõigi aegade sügavaimast madalseisust.

Itaalia pikima valitsuse juht

•• Samal ajal kui Prodi valimisliidu toetajad valmistuvad juba n-ö eluks pärast Berlusconit, oleks muidugi ennatlik oma hiilgavat karjääri ristluslaeva lauljana alustanud 69-aastane miljardär Silvio Berlusconi mängust välja jätta.

•• Paljukritiseeritud Berlusconi ajal võeti Itaalias vastu rohkem seadusi kui varem ühegi muu Teise maailmasõja järgse valitsuse aegu. Paljud neist seadustest on küll kriitikute hinnangul loodud vaid selleks, et meedia-ärimees pääseks teda ähvardavatest korruptsiooni- ja maksupettuseprotsessidest või saaks Itaalia meediaturul oma haaret veelgi laiandada.

•• Aga ometi muutis Berlusconi ka Itaalia äärmiselt konservatiivse tööturu vabamaks ja reformis pensionisüsteemi. Itaalia rikkaim mees läheb ajalukku ka Teise maailmasõja järgses Itaalias kõige kauem püsinud valitsuse juhina.