Briti ja Prantsuse veokijuhtide eeskujul asusid meelt avaldama ja blokaade korraldama ka Bulgaaria ametivennad. Sama teevad või kavatsevad teha veel mitme eluala esindajad, kelle meelest ähvardab kütusehinna tõus nende teenistust.

Protestitakse nii kogu maailmas tõusva naftahinna pärast kui ka otseselt valitsuste vastu, sest eriti Euroopas on kütus veel topeltkallis mitmesuguste maksude tõttu – need on aga valitsuste kehtestatud, olgu siis omal maal või euroliidu nõuete järgi.

Niigi kahekohalistes arvudes väljenduva inflatsiooni käes vaevleva Bulgaaria veokijuhtide ühendus ongi protesti keskendanud kütuseaktsiisile ja käibemaksule. Pealinna Sofia lähistele 150 veoki ja mitmekümne bussiga kogunenud autojuhid kuulutasid, et nad ei suuda enam kahjumita töötada, ning nõudsid maksutagastusi.

Kõikjal Euroopas

Samasugune sadade veokijuhtide aktsioon toimus ka Londonis ja Walesis. Prantsuse kalurid blokeerisid päevade viisi sadamaid, nõudes kütusekompensatsiooni suurendamist või õigust osta diislikütust turuhinnast poole odavamalt. Nendega ühinesid ka veokijuhid ning aina häälekamalt ja massilisemalt protestivad põllupidajad.

Täna on lubanud streikida Itaalia kalurid, eile toimus veokijuhtide meeleavaldus Hollandis. Hispaania kalurite ühendus on tänaseks kavandanud piketi Madridis ja veokijuhid on kuulutanud 8. juuniks streigi.

Riigijuhid nuputavad, mida teha

•• “Sellise ulatusega üleilmne ‰okk nõuab üleilmseid lahendusi,” kuulutas Suurbritannia peaminister Gordon Brown, lubades tõsta naftahinna juulis G8 tippkohtumise peateemaks. Maailmas kooskõlastatud tegevuseta ei tule Browni meelest hinnarallile lõppu.

•• Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy ettepanek panna piir kütusele rakendatavatele lisamaksudele, mille miinimumnõuded on kehtestanud EL, ei leidnud küll Euroopa Komisjoni toetust. Kuid küsimusele, kuidas suhtub tema Sarkozy ettepanekusse, vastas Brown, et naftahind tuleb järgmisel kuul eurotippkohtumisel kõne alla.

•• “Ilmselt peame otsima lahendust EL-is,” ütles Bulgaaria transpordiminister Petar Mutaft‰iev. Portugal on soovinud EL-i eesistujamaalt Sloveenialt erakorralise tippkohtumise kokkukutsumist. Sloveenia on sellest seni keeldunud, kinnitades, et asja saab arutada korrapärasel kogunemisel.