Euroopa meistrivõistlusi, mis algavad 8. juunil Poola ja Ukraina linnades, on juba hilja mujale viia, kuigi veel eile pakkus Hispaania, et oleks valmis korraldamise üle võtma. UEFA juht Michel Platini leidis aga, et Ukrainat ei tohi takistada Euro 2012 korraldamast, olgugi ta „vähem stabiilne” kui lääne demokraatiad.

Boikott algas Saksamaalt. President Joachim Gauck on juba tühistanud oma Ukraina-visiidi, siseminister Hans-Peter Friedrich väitis aga nädalavahetusel, et tema ei suudaks kujutleda juubeldamist Ukraina staadionil, kui mõni kilomeeter eemal hoitakse Tõmošenkot ebatsiviliseeritud tingimustes.

Hollandi parlament on nõudnud, et ükski valitsuse esindaja ei külastaks Ukrainas peetavaid jalgpalli EM-i mänge. Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja justiitsvolinik Viviane Reding on juba teatanud, et kavatsevad suurvõistlust boikoteerida, samuti Saksamaa kantsler Angela Merkel.

Üleeile teatasid Austria, Tšehhi, Itaalia ja Sloveenia president, et nad ei osale 11.–12. mail peetaval Kesk- ja Ida-Euroopa tippkohtumisel. Nendega ühines ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Presidendi avalike suhete juhi Piret Perti sõnul on Ilves saanud kutse osaleda Ukrainas Kesk- ja Ida-Euroopa riigipeade kohtumisel, aga kuna selle toimumise aeg langeb kokku Tallinnas peetava Lennart Meri rahvusvahelise konverentsiga, siis on Eesti president juba teatanud, et ei osale Jalta kokkusaamisel „President Ilves on samuti väljendanud muret poliitiliste oponentide kohtlemise pärast Ukrainas,” lisas Pert.

Poola kahe tule vahel

Ukraina läände pööramist igati toetanud Poola on EM-i kaaskorraldajana praegu väga vastuolulises seisus. Sealne välisministeerium on väljendanud soovi, et jalgpalli suurvõistlust ei maksaks siiski Tõmošenko saatusega seostada. Poola kavatseb edaspidigi nõuda, et Kiiev austaks inimõigusi, ent samal ajal on president Bronisław Komorowski kontorist meediale teatatud, et tema kavatseb Jalta tippkohtumisel osaleda.

Ukraina võimud protestivad boikotiüleskutsete vastu ja väidavad, et Tõmošenko vigastusi ei olevat tekitanud vangivalvurid. Ukraina välisministeerium on nimetanud boikotiüleskutseid poliitiliseks manipulatsiooniks, milles väljenduvat lugupidamatus spordi vastu.