Laupäeva hommikul läksid kaks erariides Hispaania politseinikku, Raul Centeno Bayón (24) ja Fernando Trapero Blasquez (23), oma päeva esimest kohvi jooma Capbretoni linna peatänaval asuvasse kohvikusse. Mõlemad olid suunatud tööle Prantsusmaa baski aladele jälgima politseioperatsiooni raames terroristide käimisitegemisi.

Hispaania piirist 60 kilomeetri kaugusel asuv Capbreton on oma pikkade randade ja imeliste Las Landase metsade pärast olnud tavapäraselt baski terroristide ja nende lähikonna jaoks mugavaks kohtumispaigaks ja väljaõppebaasiks.

Kohvik, kus korrakaitsjad otsustasid tol hommikul maha istuda, asub kaubanduskeskuse lähistel. Rahvarohke ja ano-nüümsust pakkuv paik on ideaalne ka terroristide omavahelisteks kohtumisteks. Pole veel teada, kas noorpolitseinikud tegelesid ka tol hommikul mingi kindla vihje kontrollimisega või sattusid nad sinna juhuslikult.

Kohvikusse sisenedes nägid nad, et ühes lauas istuvad naine ja kaks meest. Mõne allika sõnul oli just see grupp nende jälgimisobjekt, kuid säärane kohtumine tuli siiski ootamatult. Arvatavasti toimus vastastikune äratundmine.

Lask kuklasse

Erariides ja relvastamata politseinikud astusid pärast kohvi joomist ning baarmeniga paari fraasi vahetamist uksest välja ja jalutasid auto poole. Ilmselt läksid nad abi paluma või oma avastusest teatama. Kaks meest järgnesid neile, tulistasid politseinikke kuklasse ja hüppasid seejärel naise juhitud Volkswagen Golfi. Centeno suri kohapeal, Trapero lamab haiglas kriitilises seisundis.

Tänavu on kinni peetud 188 ETA-ga otseselt või kaudselt seotud tegelast.Võitlus terrorismi vastu on olnud nii tihe ja tõhus, et kümnest plaanitud atentaadist on toimunud vaid neli, neis on hukkunud kolm ja vigastada saanud viis inimest.

Asjatundjad arvavad, et ETA radikaliseerunud juhtkond on rühmituse ideoloogiat ning tegevuskava tunduvalt nõrgendanud ja see on tulnud kasuks Hispaania politseile.

Prantsusmaa ei pääse vägivallast

•• Järjekordne terroriakt annab tõlgendusteks rohket materjali. Esimene ja enim toonitatud fakt on see, et ETA tappis seal taas esimest korda pärast 31 aastat tagasi Prantsusmaal toimunud ainukest mõrva.

•• Vahepealsel ajal pole Hispaania põhjanaabri aladel peale autode ärandamise ja lõhkeainete varastamise midagi  traagilisemat toimunud. Prantsusmaa on olnud terroristide pelgupaik, kus rahus treenida, hinge tõmmata, atentaate organiseerida ja pomme meisterdada.

•• Viimane Prantsuse politsei tõsisem löök ETA-le toimus juunis, kui avastati lõhkeainevabrik üle 400 kilo dünamiidiga.

•• Prantsusmaa on alati toonitanud oma igakülgset abi Hispaania võimudele võitluses terrorismiga, kuid samas üritanud end baski-küsimusest kõrvale hoida, vihjates sellele kui Hispaania siseprobleemile.

•• Spetsialistid arvavad, et Pariisil ei õnnestu sellist suhtumist kaua hoida. Viimastel aastatel on ka Prantsuse Baskimaal sagenenud terroristide ähvardused restoranide, hotellide ja muude äride ning elamute mittebaskidest omanike vastu.

Anna-Maria Penu, Valencia