Moskva vanglaameti teatel varustatakse Butõrka eeluurimisisolaatori vangid peale solaariumiteenuse ka ligipääsuga Skype’ile ja mokaotsast lubati ka paremat juurdepääsu arstiabile ja ravimitele, vahendab AFP.

Vanglate pressiesindaja Sergei Tsõgankovi sõnul pääsevad vangid solaariumile ja Skype’ile ligi siiski ainult vanglaülema eelneva nõusoleku alusel.

Solaariumi ostmisele raha kulutamine on osa vangide elutingimuste parandamise kampaaniast, millega alustati advokaat Sergei Magnitski surma järel kerkinud skandaali tõttu. Magnitski suri Butõrkas mullu sügisel, kuna ametnikud keelasid talle arstiabi ja ravimeid.

See ei ole Vene ajakirjanikel ununenud ja seega võeti Butrõrka solaariumi-uudis vastu halvakspanuga. „Solaarium ei ole esmavajadus. See on nagu naljategu. Esmalt peaksid nad sisse lülitama sooja vee,“ kirjutas The New Timesi/ Novoje Vremja ajakirjanik Zoja Svetova. Ta lisas, et kuigi Butõrkal on sooja vee ühendus, siis vanglaametnikud keelduvad sageli seda sisse lülitamast. „Nad põhjendavad, et kambris on 20 kinnipeetavat ja kui nad kõik hakkaks sooja vett kasutama, siis kukuks soojaveesüsteem kokku ja hakkaks lekkima“, selgitas ta.

Svetova sõnutsi rääkis ta solaariumist ka ühe Butõrka vangiga ja too oli vihane. „Ta ütles, et nad peaksid selle asmele laskma inimestel pesemas käia rohkem kui korra nädalas,“ vahendas Svetova vangi sõnu. Praegu on Butõrkas range kord, mille kohaselt saab iga vang käia pesemas vaid korra nädalas.