Uue töönädala alguseks on aga saanud selgeks, et olukord pole nii lihtne. Viktor Juštšenko kõrval opositsiooni liidriks tõusnud Julia Timošenko ütles olukorda iseloomustades otse: “Kõige olulisem on praegu, et Kutšma maha rahuneks ja vaikselt pensionile läheks!”

Kuid Kutšma klannirežiimil on liiga palju kaotada, et Timošenko soovi täitumist võiks reaalselt loota. Pärast ülemkohtu otsust oli Kutšmal üks mäng mängitud – tema idee oli korraldada uued valimised, kus ei osaleks kumbki Viktor, ei Janukovitš ega Juštšenko. Ilmselt selle nimel oli Kutšma jõudnud juba reeta ikka veel peaministri toolil istuva Janukovitši, ehkki Ukraina parlament avaldas talle umb-usaldust.

Püüab võimu ümber jagada

Kuid Kutšma ei kaotanud pead ja veeretas oranžide ette uue takistuse. Kokkuleppe kohaselt peab ülemraada kiiresti seadustama poliitilise reformi, mis seisneb presidendi- ja parlamendivõimu otsustavas üm-berjagamises. Selle tulemusel muutuks Ukraina parlamentaarseks vabariigiks. Ehkki mitu senist režiimi toetavate fraktsioonide parlamendiliiget on juba opositsiooni poolele üle läinud, ei andnud poliitilise reformi arutelud midagi.

Vaidlus käib põhiliselt tähtaegade üle. Julia Timošenko sõnul võtaks Kutšma pakutud variant presidendilt kogu võimu ja annaks selle parlamendile. “Sel juhul poleks aga vaja presidenti üldse üldrahvalikult valida, selle võiks ära teha parlament,” iseloomustas ta Kutšma varianti.

Lisaks sellele on opositsioon seisukohal, et poliitiline reform peaks rakenduma alles märtsis 2006, pärast uue parlamendi valimisi. Oranžid ei pea võimalikuks anda võim üle praegusele parlamendi koosseisule.