"Meie kirjutasime selle kirja, sest meie kui Kesk- ja Ida-Euroopa intellektuaalid ja endised poliitikud, oleme sügavalt mures nii transatlantiliste suhete tuleviku kui ka meie regiooni riikide ja USA vaheliste suhete tuleviku pärast," seisis avalduses.

Piirkonna suhted USA-ga on olnud sedavõrd lähedased, et paljude arvates on Kesk- ja Ida-Euroopa maade transatlantiline orientatsioon iseenesestmõistetav ning pärast NATO ja Euroopa Liidu laienemist saabunud stabiilsus ja õitseng on määratud kestma igavesti, teatasid allakirjutanud.

"Kuid see eeldus on ennatlik," kurtsid nad. "Kakskümmend aastat pärast külma sõja lõppu näeme meie, et Kesk- ja Ida-Euroopa riigid pole enam kauem USA välispoliitika keskmes."

Samuti tõdesid allakirjutanud, et praegune NATO ei vasta nende varasematele ootustele.

"Hoolimata uute liikmete püüetest ja märkimisväärsest panusest, näib NATO nõrgemana, kui siis, mil me sellega liitusime," leidis avaldus.

Uus Vene-poliitika

Kirjale allakirjutanud soovivad ka, et USA töötaks välja toimiva Vene-poliitika.

"Meie lootused, et suhted Venemaaga võiksid paraneda ja et Moskva võiks lõpuks täielikult tunnustada meie suveräänsust ja sõltumatust pärast NATO ning Euroopa Liiduga liitumist, pole täitunud," märkisid allakirjutanud.

Avalduses märgiti, et kuigi Venemaal on globaalsel tasandil status quo staatus, siis regionaalsel tasandil taotleb Moskva revisionismi. Samas tervitasid allakirjutanud uut algust USA-Vene suhetes.

Kuus ettepanekut

Allakirjutanud esitasid Obamale kuus ettepanekut: USA peaks tihendama koostööd Euroopa riikidega, NATO vajaks reforme, USA võib regiooni paigutada raketitõrjesüsteemi osiseid, Euroopa Liit vajab ühist välispoliitilist strateegiat, millesse oleks kaasatud USA, regiooni vajadus energiajulgeoleku järele ning USA peaks üle vaatama oma viisapoliitika Afganistani ja Iraagi missioonidel osalevate riikide suhtes.

Avaliku kirja aluseks sai mõttekoja US German Marshall Fund juhtimisel valminud mõttepaber, mille autoriteks olid kuus Kesk- ja Ida-Euroopa poliitikaeksperti. See on esimene sedavõrd mahukas avalik kiri USA riigipeale Kesk- ja Ida-Euroopa ühiskonnategelastelt pärast 1989. aastat.

Kirjale kirjutasid alla Eesti endine peaminister Mart Laar, rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse juhataja Kadri Liik, Leedu ekspresident Valdas Adamkus, Tšehhi ekspresident Vaclav Havel, Tšehhi välisminister Karel Schwarzenberg, Poola ekspresident Lech Walesa, Poola ekspresident Aleksander Kwasniewski, Slovakkia ühiskonnategelane Martin Butora, Rumeenia ekspresident Emil Constantinescu, kirjanik Pavol Demes, Tšehhi endine kaitseminister Lubos Dobrovsky, Ungari europarlamendisaadik Matyas Eorsi, Ungari ühiskonnaaktivist Istvan Gyarmati, Slovakkia poliitik Rastislav Káčer, Läti poliitik Sandra Kalniete, Slovakkia ekspresident Michal Kováč, Bulgaaria politoloog Ivan Krastev, Ungari endine välisminister Janos Martonyi, Poola ühiskonnategelane Janusz Onyszkiewicz, Poola endine välisminister Adam Rotfeld, Läti ekspresident Vaira Vike-Freiberga ja Tšehhi endine välisminister Alexandr Vondra.