"Peame juba läbirääkimisi," ütles Läti peaministri Ivars Godmanise esindaja Edgars Vaikulis Financial Timesi teatel. "Püüame leida lahenduse oma vahendite toel, aga juhuks, kui rahvusvahelist abi peaks vaja minema, sooviksime, et see oleks valmis."

Euroopa Keskpank ja Rahvusvaheline Valuutafond on juba andnud laenu Ungarile. Ülejäänud Euroopa Liidu majandustest on jooksevkonto puudujäägi ja välisvõla tõttu kõige haavatavamad Balti riigid, Bulgaaria ja Rumeenia, kirjutas Financial Times.

Analüütikute hoiatusel võib kriis ühes mainitud riigis hävitada usalduse ka teiste vastu: nii on Parexi päästmine vallandanud hirme, et Balti riigid võivad loobuda majanduslanguse süvenedes valuutakomitee süsteemist, mis seob riikide rahvusvaluutat tähtsamate valuutadega.

Läti valitsus on Parexisse süstinud juba 200 miljonit latti (umbes 4,4 miljardit krooni). Parexi aktsiatest 51% omandanud Hipotēku un zemes banka juht Inesis Feifers ütles, et pank vajaks veel vähemalt sama palju toetust. Riik on ühtlasi garanteerinud 775 miljoni lati (17 miljardi Eesti krooni) jagu Parexi sündikaatlaene, mille tähtaeg on järgmisel aastal.

Tuleva aasta riigieelarve langeb ootuste järgi juba ilma uutegi kohustusteta sügavasse defitsiiti.