Vanemahüvitisi kärbitakse alates 1. augustist kümnendiku võrra, vahendas Kauno Diena.

"Emad, ma soovin vabandada, aga mida sa teed – praegune olukord on selline," laiutas Isamaaliidu ja Kristlike Demokraatide saadik Vinci Vaidevutė Margevičienė käsi. "Me peame ühiselt andma omapoolse panuse praegusele tõsisele olukorrale."

Opositsiooni väitel oli koalitsioonil võimalik saavutada vajalik eelarvekärbe muul moel.

"Tõepoolest, sotsiaalse probleemi lahendamiseks on teisi võimalusi kui vähendada rasedate naiste hüvitisi," taunis sotsiaaldemokraatide esindaja Andrius Šedžius seimi otsust.

Kärbe kehtib esialgu järgmise aasta 1. juulini. Vanemahüvitise miinimummäär Leedus on 800 litti (3625 krooni). Hüvitist saaval isikul ei tohi aga olla lisateenistust.

Juulist 2010 hakkab alla aastase lapse vanem saama hüvitist 90 protsendi osas oma palgast senise 100 protsendi asemel, 1-2-aastase lapse vanem saab hüvitist 75 protsendi osas palgast senise 85 protsendi asemel.

Vastava kärpega hoiab riik tänavu kokku 56 miljonit litti (253,7 miljonit krooni), 2010. aastal 82 miljonit litti (371,6 miljonit krooni) ja 2011. aastal 71 miljonit litti (321,7 miljonit krooni).

Eile suvepuhkusele siirdunud seim otsustas ka vähendada erakondade rahastamist pea poole võrra.

Hääletusel ei osalenud seejuures paljud opositsioonisaadikud. Seimi otsused peab jõustumiseks heaks kiitma ka president Dalia Grybauskaite.