Vastavad plaanid tulid välja müstiliste Vene häkkerite poolt lekitatud meilidest, mis näitavad IT haldureid raporteerimas uuest ideoloogilisest võitlusest Lääne vastu Fox Newsi, Huffington Posti, The Blaze, Politico ja WorldNetDaily kommetaariumites, kirjutab internetiväljaanne Buzzfeed.

Imelik tegevus sotsiaalmeedias paistab olevat osa Kremli kampaaniast, mille eesmärgiks on saada enda kätte kontroll interneti üle, kulutades selleks miljoneid dollareid kommentaator-trollidele (trolliks nimetatakse pahatahtlikku, pealetükkivat kommenteerijat – toim.), et need mõjutaksid avalikku arvamust USA-s, samal ajal kui Venemaal kitsendatakse jätkuvalt internetivabadusi.

„Lääne meedia tekitab globaalse kogukonna silmis Vene Föderatsioonist praegu aktiivselt negatiivset pilti,“ projektitiimi liige Svetlana Boiko lekkinud strateegiadokumendis. „Lisaks on nende artiklite kommentaarides tekkinud diskussioonid ka negatiivse tooniga.“

Lekkinud dokumendid näitavad, kuidas sellega võitlemiseks on kommentaator-trollidele kehtestatud detailsed eesmärgid, mida neilt oodatakse. Keskmiselt peaksid need inimesed postitama päevas 50 artiklit. Igaühel peaks olema vähemalt kuus Facebooki kontot, millelt tehakse vähemalt kolm postitust päevas. Kuu aja jooksul peaks kommentaator-troll suutma endale saada vähemalt 500 jälgijat. Twitteris peab neil olema vähemalt kümme kontot, 2000 jälgijaga ja päevas tuleb säutsuda vähemalt 50 korda.

Kommnetaator-trollidele on antud ette, et sõnumite teemadeks võiksid olla näiteks „Ameerika unistus“ ja „Ma armastan Venemaad“.

Sadade lekkinud meilide kohaselt pandi projekt käima aprillis ja seda juhib firma nimega Internet Research Agency. See on registreeritud Peterburi äärelinnas ja annab dokumentide kohaselt tööd sadadele inimestele üle Venemaa, kes aitavad Putini sõnumit.

Kui arvestada dokumentides toodud kulutuste mahtu ja eeldada, et need jätkuvad aasta lõpuni, siis võiks ettevõtte eelarve sel aastal olla ligi 10 miljonit dollarit. Pool sellest makstakse välja sularahas.