Aastal 2010 nautis Norra peaaegu monopoli lõhe ekspordis Hiinasse, hoides enda käes 92% turuosast, mille väärtus oli oli 450 miljoni Norra krooni (55,3 miljonit eurot). Järgmise kolme aasta jooksul langes norralaste turuosa 29 protsendile.

Norra mereandide nõukogu direkor Hiinas, Sigmund Bjørgo, ütles, et äritegemine on pärast Hiina-poolset blokeerimist olnud suur väljakutse. "Lõhe tarbimine Hiinas kasvab 30% aastas. Sashimi muutub järjest populaarsemaks ja lõhe on selles oluline osa. Kuid mitte Norra lõhe."

Norra välisminister Børge Brende teatas möödunud kuul, et ükski Norra riigiasutuste esindaja ei kohtu ametlikult dalai-laamaga tema visiidi ajal, viidates "erakorralisele olukorrale, kus Norra ja Hiina vahel puudub tegelik poliitiline kontakt."

Esmaspäeval kaitses peaminister Erna Solberg seisukohta väites, et Norra jaoks on oluline hoida uks lahti kõnelusteks Hiinaga. "See on raske, et me ei ole suutnud Hiinaga rahvusvahelist koostööd teha neli aastat. Enne 2010 olime Hiinaga dialoogis inimõiguste koha pealt, et luua parem õigussüsteem. Pärast 2010 ei ole me seda saanud teha," ütles Solberg.

Norra sotsialistliku valitsuspartei arvates ei tohiks lasta Hiinal dikteerida olukorda, kus lõhet eelistatakse inimõigustele. Partei Liider, Audun Lysbakken ütles, et nad toetavad suhete parandamist HIinaga, kuid see peaks põhinema vastastikusel austusel.