„Kas tehnoülevaatusest on villand? Minu arvates on see tõepoolest üpris kasutu asi,“ teatas Venemaa president Dmitri Mevedev II maailmasõja veteranidega kohtudes, vahendas Rosbalt.

Eesti autosõitjale justkui möödaminnes toimuv auto tehnoülevaatus kujutab Venemaal kevadise suurvee sarnast loodusõnnetust. Mingil arusaamatul põhjusel teevad Venemaa autoomanikud ülevaatust ühe korraga kevadel ja sama arusaamatul põhjusel on ülevaatuse läbiviijateks miilitsad-politseinikud.

Ülevaatuskohtade väravate taga moodustuvad igal kevadel hiigeljärjekorrad, kus autoomanikud peavad isegi ööbima. Samal ajal lokkab võltsitud ülevaatustunnistuste turg, sest lisaks rikkis autode omanikele on valmis altkäemaksu maksma ka need, kellel lihtsalt pole aega järjekorras oodata.

Kuna tavapäraselt väga kõrge valulävega venelaste kannatus hakkas tänavu kevadel tehnoülevaatuse jama pärast mõranema, andis president valitsusele korralduse probleemile lahendus leida.

Nüüd siis tuleb valitsusel leida lahendus, kuidas tagada liikluses osalejate ohutus ja samal ajal loobuda korruptiivsetest protseduuridest.

Asepeaminister Igr Šuvalov ja siseminister Rašid Nurgaliev peavad 1. juuliks ette valmistama ettepanekud tehnoülevaatuse protseduuri oluliseks lihtsustamiseks või sellest loobumiseks.

Igasugune registreerimine ja lubade väljastamine on Venemaal endiselt seotud vertikaalselt integreeritud korruptsioonisüsteemiga, mis muudab bürokraatlike protseduuride lihtsustamise tavaliselt võimatuks.