Venemaa saadik ÜRO juures toetas Serbia president Boris Tadicit, kes taaskord andis julgeolekunõukogule teada, et Belgrad ei tunnusta mitte kunagi iseseisvat Kosovot, kirjutab BBC. ÜRO julgeolekunõukogu alalise liikmena on Venemaal õigus panna Kosovo liitumisele veto, Moskva sõnul pole ühepoolsete otsuste teed mineval piirkonnal tulevikku.

Kosovo peaminister Hashim Thaci peab piirkonna iseseisvumist ainult aja küsimuseks ning see on vajalik edukaks regionaalseks arenguks. Serbia sõnul tekitaks riigi edelaosasse jääva Kosovo iseseisvumine ettenägematul hulgal probleeme mujal maailmas, sest separatistlikud piirkonnad muutuksid veelgi aktiivsemaks ning sooviksid luua oma riiki.

Kosovo tulevik on viimasel ajal olnud tuliseks teemaks, kus vastanduvad iseseisvumist mitte pooldavad Serbia ja Venemaa ning eraldumist heakskiitvad Kosovo, Euroopa Liit ja USA.

Kosovo elanikkonnast 90 protsenti moodustavad etnilised albaanlased. ÜRO on kontrollinud piirkonda alates 1999. aastast, mil USA juhitud NATO pommitajad ajasid piirkonnast välja Serbia väed, mis olid omakorda eelnevalt maatasa teinud kohalike albaanlaste väekontingendi.