Venemaa võimude teatel oli eilse plahvatuse näol tegemist terroriteoga, mille käekiri sarnaneb varasemate islamivõitlejate rünnakutega. Vene uudistekanalid teatasid tervishoiuministeeriumile viidates vähemalt 35 inimese hukkumisest ja umbes 130 vigastatust, kellest 20–30 olid raskes seisundis. Vene uudistekanalid teatasid viidetega pealtnägijate blogipostitustele, et hukkunuid oli ligikaudu 70. Eesti Päevalehel õnnestus eile õhtul tabada Peterburist Penza suunas lendamist alustanud Reimo Viisma, kelle lennuk tegi vahemaandumise Domodedovo kodumaiste lendude terminalis. „Siin terminalis sujus kõik üsna normaalselt − osa reise küll hilinevad, kuid väljumised toimuvad rahulikult,” kirjeldas Viisma õhtul kella 22 ajal lennuvälja olukorda. Ta lisas, et kohaliku aja järgi kella poole seitsme ajal Moskvas maandudes mingit üldist reisijate teavitamist toimunust ei olnud. „Sain terrorirünnakust niimoodi teada, et mulle helistati ja küsiti, et kuidas minuga on,” lausus Viisma.

Taga otsitakse kolme meest

Venemaa president Dmitri Medvedev lubas karistust terroristidele. „Me leiname Domodedovo lennujaama terrorirünnaku ohvreid. Korraldajad otsitakse üles ja nad saavad karistada,” kirjutas ta Twitteris. Võimas plahvatus toimus veidi pärast poolt viit lennujaama osas, kus asuvad välismaiste saabuvate lendude pagasi kättesaamise saal ja saabujaile vastu tulnud inimeste ootesaal. Vene uudistekanalid edastasid ka infot, mille kohaselt sooritas plahvatuse meesterahvas, kes võis olla ühes söögikohas. Üks pealtnägija rääkis raadiojaamale Vene Uudisteteenistus, et lennujaama katus näis plahvatuses lausa õhku kerkivat. „Ma tulin välja viis minutit enne plahvatust ja liikusin mulle vastu tulnud auto poole. Käis kärgatus. Hiljem nägin ma välja tormamas karjuvat militsionääri. Ta oli lihatükke ja verd täis ja aina karjus: „Ma pääsesin, ma pääsesin.””

Õiguskaitseorganitele viidates teatas ITAR-TASS, et plahvatuse korraldasid üks või mitu enesetaputerroristi. Tagaotsi-tavaks kuulutati kolm meest. Vene uudistekanalid teatasid kiirest inimeste evakueerimise alustamisest. Lennujaama saabus mitukümmend kiirabiautot, kannatanuid viidi vähemalt nelja haiglasse. Domodedovo sulgemisest lendudeks kohe ei teatatud, kuid saabuvad lennud suunati ümber Šeremetjevo ja Vnukovo lennuväljale. Venemaa veebilehtedel tsiteeriti ka taksojuhti, kes plahvatuse hetkel oli saabuvate reiside ootesaalis. „Käis plahvatus – karjumine, kära, verd oli palju. Mina tõusin püsti, aga seal jäi inimesi verre vedelema küll. Umbes 15 minuti pärast piirkond suleti, kiirabiarstid tegutsesid väga hästi.” Kuna see oli järjest juba kol-mas suur terrorirünnak trans-pordivahendite vastu Moskvas ja selle ümbruses, siis pole välis-tatud, et see võib muuta üldse turvalisuse tagamise kontsept-siooni Moskva lenujaamades, vaksalites ja metroos. 2009. aastal hukkus Moskva-Peterburi kiirrongis toimunud plahvatuse tagajärjel 28 inimest, eelmisel aastal Moskva metroos toimunud kahes plahvatuses oli hukkunuid 40. Enamiku terrorirünnakute puhul on süüdistatud ja ka süüdi mõistetud Tšetšeeniast ja mujalt Põhja-Kaukaasiast pärit islamiste ja separatiste.

Eesti avaldas kaastunnet

Eesti president Toomas Hendrik Ilves saatis Venemaa riigipeale Dmitri Medvedevile eile juhtunuga seoses kaastundekirja. Kaastunnet avaldas ka välismi-nister Urmas Paet. Moskva Eesti konsulaadi andmeil plahvatuses kannata-nute seas Eesti kodanikke ei olnud. Kaivo Kopli, Jaanus Piirsalu, Jan Jõgis-Laats