Neiu nimega Jelena, keda tshetsheenid olevat küll kutsunud Lolitaks, on pärit Ukrainast ning ühines Bassajevi võitlejatega juba 1995. aastal, esimese Tshetsheeni sõja ajal, mil ta oli 22-aastane. "Ma kuulsin, et tshetsheenid maksavad head raha ja ma tahtsin veidi teenida, et pulmi pidada. Mingit muud võimalust mul polnud," tsiteeris teda ütlemas asjast kirjutanud ajaleht Izvestija, mille nelja-päevasel esiküljel ilmus ka foto noorest naisterahvast vene sõjaväevormis. Jelena oli varem tegelenud laskesuusatamisega, mis seostabki teda juba aastaid levinud juttudega halastamatutest naissnaipritest, balti päritolu "valgetest sukkpükstest", kes sõdivad palgasõduritena Kaukaasias.

Väidetavalt vähemalt 20 Vene sõdurit ning siseministeeriumi ja Föderaalse Julgeolekuteenistuse töötajat tapnud Jelenale hakkasid tshetsheenid sedavõrd meeldima, et ta abiellus ühe sõjapealikuga. Ta nabiti kinni Vene vägede kontrolli all olevas Tshetsheenias ning on ajalehe teatel ära peidetud, sest kardetavasti üritavad tshetsheenid teda vabastada.

Siiski lisas Izvestija, et jõu-struktuuride esindajad Moskvas ei kinnitanud "valge sukkpüksi" tabamist. Ajaleht meenutas, et müüdid naistest-täpsuslaskjatest, kes tavaliselt on mõnest eksootilisest rahvusest nagu lätlased või leedulased, hakkasid levima kohe, kuid endise Nõukogude Liidu aladel regionaalkonfliktid puhkesid. Esimest korda räägiti neist Karabahhias, kusjuures jutte levitasid võrdsel määral nii aserid kui ka armeenlased.

Balti neiud said ses osas eriti populaarseks põhjusel, et just Lätis ja Leedus oli laskesuusatamine nõukogude ajal spordialana kõrgel tasemel. Seejuures õnnestus vaid ühel korral juriidiliselt tõestada, et üht Tshetsheenias inim-röövidega tegelenud rühmitust juhtis leedulane, väidab ajaleht. Too Leedu kodanik Eidukiavicius olevat kahe aasta eest Põhja-Osseetias pikaks ajaks vangi mõistetud.

Kinnitamata teateid "valgete sukkpükste" tabamisest on ilmunud korduvalt. Näiteks oktoobris kirjutas ajaleht Segodnja kaitseministeeriumi allikatele viidates, et üks Baltikumist ja üks Ukrainast pärit naissnaiper, vara-semad laskesportlased, lasti maha Dagestanis. Mingeid nimesid ega pilte ei avaldatud, enamik asjatundjaid pidas lugu väljamõeldiseks.

Ilmselt on suures osas siiski tegu ühe propagandavõttega, millega õhutatakse rahva viha tshetsheenide vastu, on suur osa vaatlejaid oletanud. "Sõjas on vaja luua vihatud vaenlase kuju ning "valged sukkpüksid" sobivad Tshet-sheeni konfliktis propagandaks väga hästi," kirjutas ajaleht The Moscow Times oktoobris, pärast naissnaiprite tabamist Dagestanis. "Selles on sulandunud kaks võimsat kurjuse kehastust – üks neist on nõid, vene kultuuris väga võimas sümbol. Sellele lisandub blond sinisilmne snaiper, mis loob peaaegu et fa-shistliku kujutluse. Teisalt on aga asjasse segatud veel stereotüüpne kurjuse esindaja, tumedanahaline ja islamisusuline kaukaaslane," selgitati Moskva ingliskeelses lehes.