Helsingin Sanomat kirjutas eelmisel laupäeval ja pühapäeval, et rahvast teavitati Soomes esimest korda uudisteagentuuri STT uudise abil, mis loeti ette raadiouudistes 28. aprillil kell 16. Tegelikult teatasid Soome rahvusringhäälingu Yleisradio (Yle) omad raadiouudised tõusnud kiirgustasemest juba kell 15, selgub Yle arhiivist.

Rootsi Raadio teatas Forsmarki tuumajaama evakueerimisest kell 13.30. Peagi pärast seda helistas Yle raadio soomekeelsesse uudistetoimetusse Yle abiline Stockholmist ja andis uudise edasi.

Seega räägiti Rootsis toimuvast juba Yle raadiouudistes kell 15. Juba siis räägiti, et kiirgustase on tõusnud ka Soomes.

1986. aasta kevadel oli raadio sellistel puhkudel tähtsaim meediakanal. Ajalehtedel ei olnud veebilehti ja televisioonis väga kergesti erakorralisi uudistesaateid tegema ei hakatud.

Soome kiirgusohutuskeskus (STUK) andis oma pressiteate välja 28. aprillil kell 16. Selles on öeldud, et hommikul tuli kaitseväe peastaabist informatsioon tõusnud kiirgustaseme kohta Kajaanis. See oli mõõdetud eelmisel õhtul. STUK teatas, et need andmed on ilmselt seotud Rootsi mõõtmistulemustega.

Siis veel ei teatud, mis oli kiirguse allikas. Forsmarkis selgus peagi, et kiirgus ei olnud pärit sealsest tuumajaamast. Pärast seda hakati kahtlustama õnnetust Nõukogude Liidus, eriti siis, kui tuumapommi võimalus oli keemilise analüüsi abil välistatud.

Nõukogude Liidu võimud eitasid õnnetust, kui Rootsi diplomaadid Moskvas järele pärisid, teatab Rootsi Raadio. Õnnetuse toimumist tunnistati alles siis, kui rootslased teatasid, et annavad ametliku häire rahvusvahelisele aatomienergiaagentuurile (IAEA).

Nõukogude Liit teatas juhtunust õhtul. Sellest räägiti lühidalt kesktelevisiooni peauudistesaates ning uudise avaldas ka uudisteagentuur TASS.

TASS-i uudis saabus keset Yle peauudistesaadet, mis algas kell 20.30. See loeti saate keskel ette.