Barcelonast Tel Avivi ja tagasi 250 euro eest, Madridist Buenos Airesesse ja tagasi 290 euro eest... Air Madridi pakutavad piletid läksid müüki paiskamise päeval nagu soojad saiad, mitte keegi teine ei suutnud Hispaaniast üle ookeani lendamiseks pakkuda niivõrd soodsaid hindu. Kaugliine kattev odavlennufirma on ju kõikide reisihimuliste unistus ja nüüd oli ta olemas. Liiga hea, et olla tõsi?

Nii see on. Eelmisel reedel teatas lennufirma Air Madrid, et lõpetab oma tegevuse, ning jättis saatuse hooleks üle 130 000 reisija nii siin- kui ka sealpool ookeani.

Vaid kaks lennukit töökorras

Air Madridi ostis 2004. aastal kelnerist hotellikettide suuromanikuks tõusnud Jose Luis Carrillo Benitez, kes on end alati välklampide eest osavalt kõrvale hoidnud. Firma soetas üheksa Airbusi, millega lennutati reisijaid peamiselt Kesk- ja Lõuna-Ameerika suunas ning millest vaid kaks on olnud kahe viimase aasta jooksul täiesti töökorras. Sellele vaatamata lendas tänavu Air Madridiga juba üle kahe miljoni inimese. 70 miljoni euroga asutatud firmast on saanud nüüdseks 1300 töötajaga 500 miljonit väärt ettevõte.

Ometi on Air Madrid oma kuulsuse võitnud päevi hilinenud lendude ning klientide ülbe kohtlemisega, millest firma viimasel ajal koguni loobus allalastud ruloo, suletud uste ning kinnist tooni andvate telefonide kasuks. Seega ei teadnud oma lendu ootavad inimesed kunagi, miks nende lend ei välju, millal võiks väljuda või kui kaua nad peavad ootama, sest mitte ükski Air Madridi töötaja ei vaevunud neid sellest teavitama. Ootus venis tihtilugu mitme päeva pikkuseks, kuni lennuamet andis remondis olnud lennukile taas õhkutõusmisloa. Mingitest kompensatsioonidest, kinnimakstud hotelliöödest või toidukordadest klientidele ei saanud Air Madridi puhul juttugi olla.

Ministeerium oli ettevõtte tegevusel juba tükk aega silma peal hoidnud ning viimasel ajal sagenenud mitmepäevased hilinemised ja lendude ärajätmised lennukite ebaturvalise seisukorra tõttu põhjustasidki radikaalse otsuse: tühistada Air Madridi lennuluba.

Siiani istuvad reedel lendama pidanud sajad inimesed lennujaamades ning ootavad magamata ja näljastena oma saatust. Nagu ütles üks Air Madridi klient: “Nüüd tean, et ma pole nii rikas, et lennata odavlennufirmaga!”