Otsest mõju täna Eestile nendest sanktsioonidest ei ole, kuna meil ei ole otsekaubandust nendes valdkondades, mis ennekõike puudutavad naftat või gaasi, nii et majanduslik mõju peaaegu puudub.
Nii et üleilmset naftakriisi te praegu ei karda?
Sellest veel üleilmset naftakriisi ei teki. Kui vaadata teisi tarnijaid maailmas, siis Iraani ekspordi piiramine Euroopa suunal… Paraku need sanktsioonid ei ole ju täielikud, sest nendega ei ole ju ühinenud mitmed riigid, sealhulgas Iraanile olulised kaubanduspartnerid, näiteks Hiina. Seetõttu ma ei näe, et sellest võiks tekkida suurem rahvusvaheline naftaturu mullistus.
Meedias spekuleeritakse, et nafta barrelihind võib kerkida 200 dollarini. Kas Eesti riigil on mingi arvamus, kui kõrgeks peab toornafta hind kerkima, et sellest meile julgeolekuprobleem tekiks? Maailma naftaturu hinnad mõjutavad ju kütusehindu Eestis.
Jah, muidugi nad mõjutavad kõike ja mitte ainult Eestit. Nad mõjutavad juba kogu maailma. Spekuleerida võib ju igasuguste asjade üle. Ma arvan, et selliseid ühepoolseid hinnamuudatusi Euroopa Liidu ja Ameerika sanktsioonid Iraanile siiski kaasa ei too, seda enam, et Iraanil on ju jätkuvalt võimalus toodet müüa teistel turgudel ja maailmas on siiski ka teisi nafta- ja gaasitootjaid, kes saavad vajaduse korral oma toodangut suurendada. ...