Need pelutavad andmed tulid välja esimesest ülemaailmsest passiivse suitsetamise uuringust, mida korraldas maailma terviseorganisatsioon WHO, vahendab BBC.

Uuringus osales 192 riiki ja selle tulemusel selgus, et kõige rohkem puutvad inimesed passiivse suitsetamisega kokku meie enda maailmajaos Euroopas, kuid samuti ka Aasias. Kõige vähem on passiivse suitsetamisega muret USAs, Aafrikas ja Vahemerest itta jäävad riigid nagu Iisrael, Süüria jt.

Andmed näitasid 2004. aastal pidid passiivset suitsetamist taluma maailmas 40% lastest, 33% mittesuitsetavatest meestest ja 35% mittesuitsetavatest naistest.

Lastega ongi olukord kõige kurvem, sest uuring näitas üheselt, et passiivne suitsetamine on eriti ohtlik just lastele, põhjustades suuremat äkksurma, kopsupõletiku ja astma riski.

Passiivne suitsetamine põhjustab südamehaiguseid, hingamisteede haiguseid ja kopsuvähki. Selle tagajärjel suri hinnanguliselt 379 000 inimest südamehaigustesse, 165 000 alumiste hingamisteede nakkustesse, 36 900 astmasse ja 21 400 kopsupõletikku.