Arvamusloo pealkiri oli: „Novotšerkassk 2009“, kirjutas Jaanus Piirsalu oma blogis.

Novotšerkasskis (Doni kasakate pealinn) juhtus nimelt 1962. aastal väga verine sündmus. Kohalike tehaste töölised hakkasid seal protestima suure hinnatõusu vastu, mis puudutas just esmatarbekaupu. Seal juhtus ennekuulmatu asi Nõukogude Liidus – töölised korraldasid streigi, milles osales suurusjärgus tuhat töölist. Streigi teisel päeval läksid nad kohaliku kompartei hoone juurde, kus neid ootasid juba sõdurid, kes avasid tööliste pihta tule. Hukkus üle 20 inimese, kui ma õigesti mäletan. Nõuka-ajal loomulikult keelati sellest rääkida. Praegu on Novotšerkaskis avatud ilus mälestusmärk.

Gontmaher ennustas lühidalt, et kui võim midagi ette ei võta, võivad Venemaad tabada ka nüüd rahvarahutused, sest rahvas harjus Putini ajal hästi elama. Näiteks liha hind on võrreldes aasta algusega Venemaal tõusnud keskmiselt 20 protsenti. Ilma et see midagi tähendaks, aga liha hinna kiire tõus oli ka üks Novotšerkasski streigi põhjustest.

Täna hommikul teatas Ehho Moskvõ, et Venemaa föderaalne teenistus (venepärane lühend – Россвязькомнадзор), mis teostab järelevalvet ajakirjanduse üle, tegi Vedomostile ametliku hoiatuse, et ajaleht peab rangelt jälgima ekstremismivastast seadust. Põhjuseks oli Gontmaheri artikkel.

Gontamaher teatas juba, et peab seda sõnavabaduse rikkumiseks ja tsensuuriks. Kusjuures huvitav detail – Gontmaher töötab Kaasaegse Arengu insituudis. mille juht on Igor Jurgens, mis on vaat et ametlikult Medvedevi think-tank. See on üsna liberaalne asutus, mis on ilmselt paljudele pinnuks silmas. Võib-olla oli see ka väike hoiatus Medvedevile Putini leerist. Silmaga näha, et nende vahel on kriisi ajal pinged suurenenud, sest nad teevad vastastikku erinevaid avaldusi.

Vedomosti arvamustoimetaja teatas, et nemad ei katkesta kindlasti koostööd Gontmaheriga.