145,9 miljoni elanikuga Venemaal on ametlikult registreeritud 93 koroonaviirusega nakatumise juhtumit, ühestki surmast pole teatatud, kirjutab Raadio Vaba Euroopa. Ametlikel andmetel oli eilse seisuga viiruseproov võetud üle 109 900 inimeselt.

Vene võimud on siiski ära keelanud lennureise ja piiranud muud ühendust Euroopaga. Peaminister Mihhail Mišustin kinnitas, et eilsest suleti piir Valgevenega.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) on selle viiruse kuulutanud pandeemiaks, mille epitsenter on nüüd Euroopas, kuid Venemaalt ei paista suuremat muret haiguse pärast. „Meie võimud näivad rakendavat meetmeid, mis jätavad mulje, nagu nad teeksid midagi, kuigi tegelikult ei tee – ja see ongi ainuõige käitumine,” teatas Venemaa teaduste akadeemia ekspert ja patsientide õiguste kaitse ühingu Liga Patsientov president Aleksandr Saverski möödunud nädala lõpus väljaandele Moscow Times. „Polegi vaja hüsteeriat üles keerutada,” lisas ta.

Nakatunutele erihaigla

Kui Hiinas puhkes COVID-19 taud, sulges Venemaa oma 4209-kilomeetrise piiri Hiinaga ja piiras riikidevahelisi lende. Nüüd tegeleb Moskva üha rohkem sellega, et viirust kontrolli all hoida. Möödunud nädalal sulges Venemaa oma uksed Itaaliast tulevatele reisijatele. Ühtlasi keelasid võimud külastada hooldekodusid ja teatasid, et Babenki ja Golohvostovo küla lähistele ehitatakse koroonaviirusega nakatunute erihaigla.

Kui Moskva elanik veebruaris Itaaliast naasis ja kohustuslikku karantiini rikkus, ilmus politsei järgmisel päeval ta ukse taha.

Moskva keelas ära ka üle 50 osavõtjaga „massiüritused”, hoiatas elanikke, et tipptunnil ühissõidukeid ei kasutataks, ja käskis nakkuskolletest naasnud inimestel kaheks nädalaks koju jääda. Igaüht, kes kavatseb karantiininõuet eirata, ähvardab kõige halvemal juhul viieaastane vangistus. Eilsest aprilli alguseni on Venemaa pealinnas keelatud ka rahvarohked tänavaüritused ja koolid suletakse.

Jälgitakse kaameratega

Selleks et kodanikud uusi reegleid järgiksid, teatasid Vene võimud, et kavatsevad seda turvakaamerate kaudu jälgida. Üks Moskva elanik kinnitas uudisteportaalile Mediazona, et kui ta veebruaris Itaaliast naasis ja kohustuslikku karantiini rikkus, ilmus politsei järgmisel päeval ta ukse taha. Peale selle kiitis Moskva linnapea Sergei Sobjanin, et linnas laialt levinud näotuvastusvõrk on aidanud tabada Hiina naise, kes oli Pekingist Venemaa pealinna pagenud.

Esialgu pöörati erilist tähelepanu Venemaal olevatele hiinlastele. Möödunud nädalal kirjutas ärileht Kommersant, et umbes sada hiina tudengit kavatsetakse karantiinireeglite rikkumise tõttu koju läkitada. Nüüd, kui Hiinas nakatutakse koroonaviirusega vähem kui paljudes muudes maades, keskendutakse välismaalastele laiemalt. Eile soovitas Venemaa kultuuriministeerium oma allasutustel mitte lasta välismaalasi muuseumidesse ega teatritesse.

Aprilli alguseni on Venemaa pealinnas keelatud ka rahvarohked tänavaüritused ja koolid suletakse.

Üle poolte Venemaa koroonajuhtumite on avastatud Moskvas, kuid eriti karmide võtetega paistis hiljuti silma hoopis 460 kilomeetrit lõuna pool asuv Lipetsk. Pärast seda, kui kolmel hiljuti Itaalias käinud Lipetski elanikul avastati koroonaviirus, pandi 150 nendega kokku puutuda võinud inimest karantiini, suleti kõik koolid ja kultuuriasutused ning jäeti ära spordivõistlused. Kohalikud õigeusklikud kavatsesid korraldada koroonavastase protsessiooni, kuid seegi jäeti lõpuks viirust kartes ära.

Viiruseproove eriti ei võeta

Venemaa suurust arvestades tekitab nakatunute vähesus kahtlusi. Kriitikute sõnutsi pole selle taga tõhusad ennetusmeetmed, vaid riigis lihtsalt polevat korralikku viiruseproovi võtmise süsteemi. Uudisteagentuur Reuters rääkis hiljuti Moskva ja Peterburi meedikutega, kes väitsid, et Venemaal ei võeta seniajani korrapäraselt proove.

Samal ajal kui muu maailma spordielu hakkab soikuma, pole Venemaal näiteks jalgpallimänge veel ära jäetud. Mängijail lubatakse ka enne mängu algust kätt suruda. Täna koguneb Vene jalgpalliliit siiski otsustama, mis saab hooajast edasi.

„Meil on usk, mõistate? Kas Jumal laseb meil tõesti siin nakatuda? Ma ei usu.”

Peterburi usklikud ummistavad juba mõnda aega Kaasani katedraali, et seal ikoone suudelda, kirjutas hiljuti Novaja Gazeta. „Meil on usk, mõistate? Kas Jumal laseb meil tõesti siin nakatuda? Ma ei usu,” sõnas üks usklik reporterile. Eilseks oli Vene õigeusu kirik avaldanud soovituse koroonaviiruse levikut kõigiti tõkestada.

Lukašenka: viirus lõõmab Venemaal, mitte meil

Pärast seda, kui Venemaa otsustas sulgeda oma piiri Valgevenega, teatas president Aljaksandr Lukašenka, et Valgevenes on küllalt rahulik. „Venemaal aga lõõmab koroonaviirus, nii et tekib küsimus, kes peaks end kellest ära lõikama. Küsimus on retooriline,” sõnas Lukašenka.

Ühtlasi ärgitas Lukašenka valgevenelasi võitlema viirusega maal töötades ja traktorisse istudes. Endine kolhoosiesimees Lukašenka teatas, et eriti nüüd tuleb töötada külas. „Televiisorit on kena vaadata: inimesed töötavad traktoritega, keegi ei räägi midagi viirusest,” sõnas Valgevene president. „Traktor ravib kõiki ja põllud ravivad kõiki,” tegi ta kokkuvõtte.