Saade “Mul on teile üks küsimus” on kohaliku avalik-õigusliku televisiooni tavatu programmiformaat, kus “inimesed tänavalt” esitavad küsimusi riigi kahe suurema partei juhtidele.

Kolm nädalat tagasi seisis küsimustelaviiniga vastamisi sotsialistist peaminister José Luis Rodriguez Zapatero ja äsja astus saja valmis mõeldud küsimusega stuudios istunud kodanike ette opositsioonilise Rahvapartei liider Mariano Rajoy.

Aga poliitiliste rivaalide puhul ei pääse mööda kõikvõimalikest võrdlustest. Näiteks kui Zapatero jõudis kahetunnises saates sajast ettenähtud küsimusest vastata vaid 42, siis Rajoyl oli 15 minutit rohkem aega ning vastuse sai 70 küsimust. Või kui Zapaterot jälgis 5 834 000 televaatajat, siis Rajoy mõtete vastu tundis huvi 6 338 000 isikut.

Nagu alati, tõlgendavad eri väljaanded ja erinevate vaadetega analüütikud neid arve oma huvides, leides sümboleid ja tähendusi ka sealt, kust tavainimene ei oskaks neid otsidagi. Ent kindlasti aitas saate teise osa ehk Mariano Rajoy esinemise populaarsusele kaasa anekdootlik lugu, mis juhtus Zapatero vastusteringi ajal kolm nädalat varem.

Peaministri ämber

Sellest on siiani räägitud rohkem kui valitsusjuhi mis tahes muust vastusest immigratsiooni, elamispinna või baski terrorirühmituse ETA kohta. Nimelt päris Jesuse-nimeline ehitaja peaministrilt, kas too teab, palju maksab tass kohvi tänavakohvikus. Muigav Zapatero vastas kõhklematult: “Jah, tean küll! Umbes 80 eurosenti.” Kogu saal vakatas, et mitte naerma pursata, ja vapper ehitaja Jesus ütles, et nii võis olla “vanaisa Patxi ajal”, mille peale peaminister kostis omakorda: “Oleneb...”

Järgmisel päeval jooksid uudistekanalite reporterid mööda tänavakohvikuid ja uurisid, kui palju maksab kohv siin-seal Hispaania linnades. Põhimõtteliselt selleks, et korrata seda, mida teab iga hispaanlane peale Zapatero. Tassi kohvi eest peab välja käima vähemalt euro ja kümme senti.

Praeguseks on Jesus palgatud reporteriks ühte huumorisaatesse, kus parodeeriti ka siis alles toimumata saadet Rajoyga, näidates opositsiooniliidrit toidupoes hindu pähe tuupimas.

Selge on ka see, et vahejuhtum lisas Mariano Rajoy saatele pool miljonit silmapaari, mis kuluvad Rahvaparteile õige pea, 27. mail toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel marjaks ära. Ja need pool miljonit uut vaatajat, kes järgmise anekdoodi ootuses eelmisel nelja-päeval teleri ette prantsatasid, ei pidanud pettuma.

Nüüd sai kangelaseks pensionär Violeta, kes küsis Mariano Rajoylt: kuidas on ühel perekonnal võimalik elada ära 300 euroga kuus? “No ma arvan, et väga halvasti,” pakkus Rajoy vastuseks, justkui poleks ta endas kindel. Kui saatejuht tahtis anda sõna järgmisele küsijale, haaras Violeta mikrofoni uuesti ning uuris, kui palju teenib Rajoy ise. “Tunduvalt rohkem kui need 300 eurot, mida teenite teie. Ent samas ütlen ma ka seda, et töötan selle nimel, et kõik võiksid teenida nii palju kui võimalik.”

Violeta arvas seepeale, et kui Rahvapartei järgmised valimised võidab, siis saab näha, kas Rajoy oma lubaduse täidab...

Kõik kallineb, palgad ei tõuse

•• Veel päevi pärast saadet tekitavad poliitiliste liidrite vastused rohkelt vaidlusi. Enamasti jõu-takse samale järeldusele: riigijuhtide jutu järgi läheb Hispaania elu lepase reega, ent tegelikult pole neil aimugi, mis probleemidega peavad tavalised inimesed iga päev maadlema.

•• Perekondadel on aina raskem hingata, sest kui euro tulek tõs-tis juba niikuinii hindu, siis üsna kiire inflatsioon jätkub siiani. Eluasemelaenu intressid tõusevad iga kuue kuu tagant, uute korterite hinnad kasvavad viiendiku asemel küll vaid kümnendiku aastas, ent ikkagi tõusevad... Teisisõnu kõik kallineb, ainult palgad ei tõuse. Need püsivad kangekaelselt samal tasemel, kus viis aastat tagasi.