Poola peaministri sõnul ei kavatse riik ühineda Gazpromi Nord Streami projektiga ja pakub alternatiiviks majanduslikult kasulikumat projekti Amber, mille järgi gaasitorustik läbib Balti riike ja Poola territooriumi maismaad mööda.

Tusk lisas, et Nord Streami gaasijuhe on kallis ega saa Varssavi heakskiitu. „Muidugi hakkab Venemaa otsustama meie arvamust aktsepteerimata. Aga tekib küsimus, mida nad ütlevad investoritele: miks ehitada gaasitorustik kaks või kolm korda kallimalt? Tuleb välja, et kõik kaotavad sellest,“ märkis peaminister.

USA raketitõrjesüsteemi osade paigutamisest Poolasse pole Tuski hinnangul võetud lõplikku seisukohta. Ta lisas, et läbirääkimisd Washingtoni ja Moskvaga jätkuvad.

„Me soovime, et see projekt (raketitõrjesüsteemi osade paigutamine Poolasse) ei tekitaks negatiivseid emotsioone ja ohtutunnet meie naaberriikides,“ märkis Poola peaminister.

Rääkides Varssavi vetost EL-i ja Venemaa läbirääkimistele nentis Tusk, et nad loobuvad oma seisukohast, kui Poola lihatarnetele kehtestatud embargo tühistamise tulemused „saavad selgeks.“

Tusk lausus, et tema valitsuse eesmärk ei ole nõuda Venemaalt vabandust Katõni eest ja peab lubamatuks, et ajaloo traagilised episoodid saaksid vahenditeks nende käes, kes on huvitatud Varssavi ja Moskva heade suhete rikkumisest. Samas väljendas ta lootust, et täna või tulevikus tunnistavad Vene võimud, et ajalooline tõde on kõige parem vundament heanaaberlikeks suheteks.