Modernse aja seitsmeks maailmaimeks valiti Hiina müür, inkade iidne linn Machu Pichu Peruus, maiade iidne linn Chichen Itza Mehhikos, Kristuse kuju Brasiilias, Rooma kolosseum, Petra kaljulinn Jordaanias ja Taj Mahal Indias, vahendab BBC. Maailmaime tiitlist jäid ilma Suurbritannias asuv Stonehenge ning Eiffeli torn Pariisis.

Seitsme uue maailmaime valimise kampaania organisaatoriks oli šveitlasest filmimees ja muuseumi kuraator Bernard Weber. Küsitlusel hääletas telefoni ja interneti teel 100 miljonit inimest üle maailma.

“Kunagi varem ajaloos pole globaalse otsuse langetamisel osalenud nii palju inimesi,” ütles USA näitlejanna Hilary valimistseremoonial.

Organisaatorite sõnul oli konkursi üheks eesmärgiks tunnustada ka väljaspool Euroopat ja Lähis-Ida olnud tsivilisatsioonide saavutusi.

Nimekirja vana aja seitsmest maailmaimest koostasid Kreeka haritlased enam kui 2000 aastat tagasi. Tänaseni on neist säilinud üksnes Giza püramiidid Egiptuses. Kuue, nüüdseks hävinud maailmaime seas olid Babyloni rippuvad aiad, Rhodose koloss, Aleksandria tuletorn, Artemise tempel, Zeusi kuju ja Halikarnassose mausoleoum.

Uute maailmaimede valimist kritiseeris UNESCO. Organisatsiooni sõnul on maailmaimede nimekiri väga piiratud. UNESCO enda maailmapärandite nimekirjas on 660 kultuurilist ja 166 looduslikku vaatamisväärsust.