Päeval, mil USA aktsiakursid 700 miljardi dollarilise rahasüsti ootuses uuesti kerkima hakkasid, jõudis Euroopasse täielik langus.

“Uus verine päev aktsiaturgudel,” teatas eilne Taani ajakirjandus. Kõige enam kannatasid pangad ja tuuleenergiagigant Vestas. Üheks börsilanguse põh­juseks saab muidugi nimetada ka USA investeerimispanga Lehman Brothers pankrotti, sest Taani Pank võis kaotada seal enam kui miljard Eesti krooni.

Roskilde Bank on tõsistes raskustes, kokku on kutsutud aktsionäride erakorraline koosolek ja filiaale müüakse ligi kuue miljardi Eesti krooni eest kolmele pangale: Nordeale, Spar Nord Bankile ja Arbejdernes Landsbankile.

Rootsis olukord parem

Eilne börsipäev viis Taanis krahhi servale ka Vestjysk Banki ja Bonusbankeni. Vestjysk Bank ja Ring­købing Bank ühinevad ja võtavad üle Bonusbankeni üles­anded.

Rootsi pangandus, mille pääst­mine 1992. aastal on nüüd eeskujuks ka päästemeetmeid koostavale USA-le, paistab olevat paremini kriisiks valmis. Rootsis üritab turgu stabiliseerida Swedbank, ostes ligi 13 miljardi Eesti krooniga ära Banco Fonder AB aktsiad.

Oma pangandussektori likviidsust asus taastama ka Islandi valitsus, omandades ligi 9,4 miljardi Eesti krooni suuruse abipaketi eest 75 protsenti pangast Glitnir.

Eile teatasid Hollandi, Belgia ja Luksemburgi valitsus, et on leidnud 11,2 miljardit eurot (175 miljardit krooni) panganduskontserni Fortis päästmiseks. Iga riik ostab oma territooriumil Fortisest 49 protsenti. Eelmise nädalaga oli Fortis minetanud veerandi börsiväärtusest.

Suurbritannias jõuti juba 17. septembril panganduskontserni HBOS päästmiseni: selle ära ostnud Lloyds TSB muutus 38 miljoni kliendiga superpangaks. Briti valitsus lubas ühtlasi vaadata läbi sõrmede ka konkurentsiseaduse rikkumisele, mida gigantide liitumine võib endast kujutada.

Teine Briti pank, Bradford ja Bingley teatas eelmisel nädalal koondamiste lainest, kuid sellest ei piisanud. Tema kanda oli hü­po­teegivõlgu ligi 800 miljardi krooni jagu. Eile teatas Briti rahandusministeerium, et pank on riigistatud.

Pankroti serval on ka Saksamaa hüpoteegifirma Hypo Real Estate, mida Financial Times Deutschlandi andmeil asuvad üheskoos päästma Saksamaa keskpank ja finantskontsern BaFin.

Majanduskasv pidurdub järsult

•• Eestile tuttavad  probleemid on Iirimaal, mis esimese euroala riigina jõudis majanduskasvu seiskumise ja lausa vähikäiguni. Järgmise aasta riigieelarvest tuleb iirlastel kärpida kokku 1,5 miljardit eurot.

•• Ametlikult on majanduslangusest teatanud Eesti ja Iirimaa, teisel pool maakera ka Uus-Meremaa. Taani suutis vahelduseks surutisest väljuda.

•• Prantsusmaa ootab kolmanda kvartali kokkuvõtet, sest kui ka siis on majanduskasv negatiivne, on nad libisenud retsessiooni ehk majanduskriisi. Britid valmistuvad 15 kuud kestvaks retsessiooniks või stagnatsiooniks. Isegi Šveits ootab ajutist kriisi.

•• Samal ajal loodab näiteks Läti jääda napilt majanduskasvuga plussi, kuid kavandab 2009. aasta eelarvet defitsiidiga.