Kulutamise poolest kuul-sad. Prostituutide teenistus küündivat tunnis tuhande euroni (ligi 1600 kroonini). Ajalehe El Mundo korrespondendi kinnitusel olevat õukonna hotelli kõrvale tekkinud omamoodi teine haarem.

Kuningat seekordsel puhkusel saatev kaaskond koosneb mõningatel hinnangutel kuni 3000 inimesest, viimati 1999. aastal kuurortlinna külastades jättis saudide seltskond Marbella kaupmeeste taskutesse kuni 90 miljonit eurot (1,4 miljardit krooni). Saja tuhande elanikuga linna ajaloo legendaarseimat summat suudavad ületada vaid saudid ise.

Kuningas ise muidugi mingis hotellis ei peatu, tema tarbeks on ehitatud tõeline palee. Lossi hakati ehitama 20 aastat tagasi, kui Fahd oli just astunud Saudi Araabia troonile. Hoone meenutab välisilmelt USA presidendi Valget Maja, sisustuselt aga kõike idamaist. Just enne kuninga saabumist remonditi paleed 120 miljoni euro eest. Fahdi paleed tunti varem nime all Mar-Mar, kui Hispaania kuningas Juan Carlos I aga hiljuti oma kolleegi külastas, selgus, et palee on vahepeal ümber nimetatud. Praegune nimi on Nahda.

Piirkonnas, kust viiesaja aasta eest kihutati minema viimane mauri valitseja, käsutab seega taas üks araablane ja mitte ükski hispaanlane ei nõua tema lahkumist. “Helde mees,” ütle-sid inimesed, kes kuninga palee ukse taga tööle pääsemise või-malust otsisid. Kuningas vajab nii palju teenindajaid, et inimesi värvatakse lausa kohapeal juurde, seejuures on Põhja-Aafrika päritolu ometi kord ka Hispaania territooriumil tööle pääsemisel eeliseks.

Linnapea kaitseb kuningat. Hispaania ajakirjandus on siiski märkinud, et kui printsid siplevad rahas, siis Saudi Araabia on endiselt vaeseimate riikide hulgas, vähemalt veerand elanikkonnast ei oska lugeda ega kirjutada. Marbella linnapea palus seepeale kogu ajakirjanduse nimel kuningakojalt andestust.

Kuninga operatsioonijärgne puhkus Marballas sattus keerulisele ajale, kuna 11. septembri eel pööratakse Saudi Araabiale teravdatud tähelepanu. Oma-aegse saudi eliidi liikmena vee-tis nooremas eas Marbellas palju aega ka Osama bin Laden.

81-aastane kuningas Fahd on kannatanud tervisehädade käes juba aastaid, pärast infarkti 1995. aastal on riiki tegelikult valitsenud tema poolvend kroonprints Abdullah. Kuningal on seega jäänud rohkem aega puhkamiseks, samal ajal kui õukonnas on märgata üha teravamat võimuvõitlust troonipärijate vahel.