Kui Lätil ei õnnestu täita oma kohustusi rahvusvaheliste kreeditoride ees ja vähendada tuleva aasta eelarvedefitsiiti 500 miljoni lati võrra (u 11 miljardit krooni) võib riigikassa rahast tühjaks joosta juba enne aasta lõppu ning sel juhul ei õnnestu Lätil laenata enam kelleltki mitte kui midagi, vahendas uudisteagentuur LETA Repše intervjuud.

Eile saavutas Läti valitsus küll esialgse kokkuleppe vähendada 2010. aasta eelarve kulutusi 320 miljoni lati võrra ja suurendada tulusid 180 miljoni võrra, kuid varasemad maksutõstmiskavad pole seimis heakskiitu leidnud.

Pankur kurjustab

Repše sõnul kärbib reitingu­agentuur Moody’s Läti reitinguid veel kord, kohe kui algavad jutud, et Läti ei käitu kooskõlas kokkulepitud rahvusvahelise abiprogrammiga. „Kui see juhtub, peab Läti valitsus silmapilk tagasi maksma 700–800 miljoni lati eest ennetähtaegseid laenuintresse,” rääkis ta.

„Säärasel juhul tuleb meil 2010. aastal teha miljardi lati eest kärpeid, peame vähendama oma defitsiidi nullilähedaseks ja elama peost suhu. Lisaks on meie reputatsioon täielikult rikutud ja iga investor valib pigem meie naabermaad Eesti ja Leedu,” lisas Repše.

Samal ajal ähvardab Swedbank tõmmata oma tegevuse Lätis koomale, kui peaks läbi minema peaminister Valdis Dombrovskise välja pakutud plaan, mille järgi saaksid laenuga hätta jäänud loovutada kodu pangale ega peaks rohkem maksma, isegi kui vara turuväärtus on laenu­jäägist väiksem.

Swedbanki asepresident Thomas Backteman ütles, et Läti rikuks seda tehes rängalt Euroopa õigust. „Kui need ettepanekud peaksid läbi minema, on meil väga keeruline jätkata Lätis laenamist,” vahendas Financial Times Backtemani sõnu.