Hiljuti pani Venezuela president Hugo Chavez kokku uue rahvusvahelise päästemissiooni, kus osales ka näitleja Oliver Stone. Kuid helikopterite tiirutamine naaberriigi dÏungli kohal, lootuses peale võtta kaks pantvangistatud poliitikut ja üks laps, osutus tulutuks.

FARC teatas, et kuna Colombia armee olevat alustanud pealetungi, ei tulevat pantvangide vahetusest midagi välja. Chavez ja Stone jäid seda uskuma, ja süüdistasid teravas toonis Colombia presidenti Alvaro Uribet. Tema ega teatas, et FARC suutis tervet rahvusvahelist üldsust lollitada.

Colombia revolutsiooniliste relvajõudude (FARC) liider Manuel Marulanda kuulutas välja hoopis uue pealetungi, leides, et Colombia valitsus on nõrk ja kukub kokku. “Revolutsioonilised armeed” FARC ja ELN on kogunud üha rohkem tuntust kriminaalses maailmas, sest nad rahastavad oma tegevust inimröövide ja kokaiinikaubandusega.

Kommunistliku partei relvastatud tiivana 1966. aastal loodud FARC-i üksused hoiavad teadaolevalt pantvangis kuni 3000 inimest. Rahvusvahelised vahendajad üritavad pidada läbirääkimisi nende vabastamiseks, kuid üldjuhul põrkavad nad sõnamurdlikele vastastele, kes hea meelega võtavad küll vastu lunaraha, kuid pantvange tegelikult vabaks lasta ei kavatse.

Uribe tuli välja ka väitega, et pantvang Clara Rojase vägistamisest sündinud poeg Emmanuel, keda Venezuela üritab vabastada, kasvavat hoopis ühes Bogota lastekodus. Tollane presidendikandidaat Ingrid Betancourt ja tema nõunik Rojas on olnud FARC-i käes juba 2002. aastast alates, ja siiani pole kindel, kas nad on üldse elus.

60 aastat sõdimist

Colombia libises kodusõtta liberaalide ja konservatiivide vahel 1947. aastal. 1958. aastal saavutatud vaherahu ei leidnud aga kõigi poolt järgimist ja Marulanda oli üks kohalike relvaüksuste  pealikest, kes läks üle kommunistide leeri ja otsustas 1960. aastatel jätkata sõda valitsuse vastu.

1998. aastal üritas president Andres Pastrana saavutada kokkulepet Marulandaga sõja lõpetamiseks, lubades anda talle Eesti-suuruse nn demilitariseeritud ala Lõuna-Colombias, kuid FARC-i valmidus relvi maha panna osutus olematuks. Tulutuks on kujunenud ka kõnelused teise “revolutsioonilise” armeega, ELN-iga riigi põhjaosas. Mõlemad on kuulutanud endistviisi oma eesmärgiks võimu haaramise sõjalisel teel. Ligi 80-aastane Marulanda on partisanisõjas osalenud varasest noorpõlvest peale. USA on tema tabajale lubanud viis miljonit dollarit.

Pidev sõdimine on loonud Colombias ideaalsed tegutsemistingimused narkokartellidele. Sealseid kõrilõikajaid on käinud koolitamas nii Põhja-Iirimaa terroristid kui ka Venemaa maffiajõukude liikmed.

2000. aastal avastati Bogota äärelinnas ehitusjärgus allveelaev, mille juurest leiti ka venekeelseid dokumente. Alates 2005. aastast on Colombia aga kinni pidanud juba 18 kokaiini vedanud pisiallveelaeva. Äsja teatasid Colombia võimud, et ühe sellise allveelaeva meeskond lasi alusel uppuda, et nende laadungit kätte ei saadaks.