Neljapäeval eriolukorra välja kuulutanud Läti (30/0) keelab alates homsest kõigile väliskodanikele riiki sisenemise. Kooliõpilased on koduõppel ja enam kui 200 osalejaga üritused keelatud. Leedus (12/0) kuulutati eriolukord välja laupäeval. Alates tänasest ei tohi välismaalased riiki siseneda ega kodanikud Leedust lahkuda. Nagu ka Eestis ja Lätis, tehakse erand diplomaatidele, sõjaväelastele ja kaubaautode juhtidele. Soomes (244/0) on keelatud enam kui 500 osalejaga üritused, enamik koole on siiani avatud. Norra (1205/3) sulges tänasest kõik sadamad ja lennujaamad. Rootsi (961/2) on piirdunud avalike ürituste keeluga, kuid palub elanikel mitte riigist lahkuda. Venemaa (63/0) sulges alates laupäeva südaööst maismaapiirid Norra ja Poolaga, samuti piiratakse Euroopa Liitu viivate lendude arvu.

Madridi tavaliselt rahvarohke La Castellana avenüü oli eile tühi.

Epideemiast rängemalt tabatud riigid võtsid drastilisi meetmeid kodumaal ringiliikumise piiramiseks. Hispaania (7798/291) kehtestas laupäeval osalise liikumiskeelu, kus toast väljumine on lubatud vaid poodi või apteeki minekuks, lähedaste abistamiseks või erandjuhtudel ka tööl käimiseks. Lisaks koolidele on vähemalt 15 päevaks suletud ka kõik restoranid, baarid ja poed peale toidupoodide. Kärbitud on ka riigisisest bussi- ja rongiliiklust. Laupäeval diagnoositi riigis rekordilised 2000 uus haigusjuhtu. Enamiku avalikke asutusi käskis sulgeda ka Prantsusmaa (4500/91), mille valitsus lubas siiski toimuda eilsetel kohalikel valimistel. Eile avaldasid Pariisis kogunemiskeeldu eirates valitsuse vastu meelt kollaste vestidega protestijad.

Roomas ja Milanos suleti kõik pargid, suletud on ka Rooma Ciampino lennujaam,

Itaalia (21157/1441) põhjapoolsetes regioonides on karantiin nüüdseks kestnud nädal aega. Kolmapäeval suleti kogu riigis enamik avalikke asutusi ja nüüdseks on valdavalt tühjad ka pealinna Rooma tänavad. Värskeima sammuna suleti Roomas ja Milanos kõik pargid, suletud on ka Rooma Ciampino lennujaam, kust viimane lend väljus reedel Nürnbergi suunas. Fiumicino lennujaam jätkas esialgu tegevust, kuid üks reisijaterminal on juba suletud.

Suurbritannia (1142/21) pole siiani sulgenud koole ega keelanud avalikke üritusi, kuid algaval nädalal hakkab parlament siiski arutama eriolukorra kehtestamist. Valitsuse teatel kaasneb sellega avalike ürituste keeld. Ka Saksamaa (5426/11) ja selle föderaalsed piirkonnad on seni epideemiale reageerinud oluliselt vaoshoitumalt kui naaberriigid. Berliini omavalitsus otsustas siiski eile keelata enam kui 50 osalejaga üritused, Kölnis on suletud teatrid, ööklubid ja kinod.

Prantsusmaal on suletud kõik kohvikud.

Riigipead nakatumisohus


USA (3052/60) president Donald Trump laiendas Schengeni alale kehtestatud reisikeeldu laupäeval ka Suurbritanniale ja Iirimaale. Ehkki alles reedel kinnitas Valge Maja arst Sean Conley, et Trumpil pole haigussümptomeid ja tema testimine polevat vajalik, teatas Conley päev hiljem, et Trumpi on testitud ja leitud terve olevat. Spekulatsioone põhjustas Brasiilia (180/0) presidendi Jair Bolsonaro nädalatagune visiit Floridasse, mille järel diagnoositi koroonaviirus Brasiilia suursaadikul, Bolsonaro pressisekretäril ja veel ühel delegatsiooni kuulunud isikul. Esialgu jäi lahtiseks, kas nad haigestusid kodumaal või Trumpile kuuluvas Florida hotellis. Bolsonaro enda test osutus reedel negatiivseks, ent riigi tervishoiuministri teatel testitakse presidenti siiski veel korra.

Bolsonaro proov osutus reedel negatiivseks, ent riigi tervishoiuministri teatel kontrollitakse presidendi tervist veel kord.

Trumpi tütar Ivanka Trump, kes koos isaga kohtumisel osales, lubas jääda kodusele tööle. Nädalavahetusel teatas nakatumisest vabariiklaste rahvuskomitee juht Ronna McDaniel, kes samuti hiljuti Trumpi Florida hotelli külastas. Samuti on haigestunud Austraalia (299/5) siseminister Peter Dutton, kes kohtus enne diagnoosi saamist Washingtonis USA justiitsministri William Barri ja Ivanka Trumpiga.

Tipp-poliitikutest on nakkusohus ka Kanada (252/1) peaminister Justin Trudeau, kelle abikaasa teatas haigestumisest neljapäeval, olles enne seda külastanud Suurbritanniat. Laupäeval andis positiivse testi ka Hispaania peaministri Pedro Sáncheze abikaasa. Suurbritannias teatas haigestumisest läinud nädalal tervishoiuminister Nadine Dorries.

Vaktsiin ainult ameeriklastele?

Eile kinnitas Saksa valitsus ajalehes Die Welt ilmunud väiteid, et USA president Donald Trump on pakkunud raha Saksamaa ettevõttele CureVac, kes püüab välja töötada COVID-19 vaktsiini. Ajalehe teatel soovib USA omandada vaktsiinile ainuõiguse, mis on sundinud Saksa valitsust omakorda CureVacile konkureerivat pakkumist tegema. Saksa tervishoiuministeeriumi allikas ütles ajalehele, et Trump olevat valmis tegema kõik, et saada vaktsiin USA-le ja ainult USA-le. Kui Reuters palus Saksa valitsuselt ametlikku kommentaari, kinnitas valitsuse pressiesindaja, et Die Weltis avaldatud väide vastab tõele.

CureVaci veebilehel märgitakse, et firma juht Daniel Mechinella kohtus märtsis Trumpi, asepresident Mike Pence’i ja teiste USA ametnikega. Ettevõte teatas märtsi alguses, et loodab juuniks või juuliks välja töötada proovivaktsiini ja siis valitsuse loal seda inimestel katsetada.