Poliitiku elu on alati raske. Ütleksin, et ma ei muretse eriti, olen väga rahulik. Minu tava on lihtsalt itaallastele öelda, mida need viis möödunud aastat Itaaliale on toonud ja mida pakume meie. Tähendab, me tahame, et Itaaliast saaks taas Euroopa juhtiv riik, mis võiks olla eeskujuks oma edu ja arenguga ning ka kultuurse elustiiliga.

•• Kas see on olnud võrdne poliitiline võitlus?

Ei! Võrdseks ei saa seda kuidagi pidada. Berlusconile kuulub 47 protsenti Itaalia telekanalitest. Peaministrina kontrollib ta riigitelevisiooni kaudu veel kuni 46 protsenti televisioonist. Seega ei ole see võrdne võitlus. Aga mina kavandasin kampaania nii, et sõitsin läbi kogu riigi, ühest linnast teise, rääkides ja rääkides inimestega, kohtudes nendega näost näkku.

Tegelikult on see tore võistlus! TV isiklike kohtumiste vastu, tõelise dialoogi vastu. Vaatame, kes võidab!

•• Politoloogide hinnangul ei püsi äsja Berlusconi valitsuse poolt vastu võetud uue valimis-süsteemi ehk proportsionaalse esindatusega koalitsioonivalitsus Itaalias pikalt. Kuidas kavatsete oma üheksaparteilise valimisliidu püsivaks muuta?

See uus valimissüsteem loodi ekstra minu vastu. Mitte üheski maailma riigis pole ette tulnud, et valimissüsteemi oleks vahetult enne valimisi nii põhjalikult muudetud. Ja et see oleks nii täpselt vastase kahjuks loodud. Seega pidin jõuliselt oma valimisliitu tugevdama. Selleks valmistasime ette äärmiselt detailse programmi. 281 lehekülge!

Kõigi mu koalitsioonikaaslaste arvates oli see väga oluline. Kõik erakonnad allkirjastasid selle, öeldes: kohustun jääma järgmiseks viieks aastaks valitsusse ja toimima täpselt nende punktide järgi, mis on siin programmis kirjas. See on tulevase valitsuse koospüsimiseks kena garantii. Enne tuleb aga valimised võita!

•• Kui võidate, siis mis on kiireim asi, mida Itaalia heaks teete?

Välispoliitika osas tahan Itaalia taas viia üleeuroopalisse rolli. Alustada taas Euroopa-meelset poliitikat. Saavutasin Euroopa laienemise… See ongi meie esimene ülesanne – olla avatud. Lõpp endassetõmbunud Itaaliale! Vaja on Itaaliat, kes aitab ise teisi ja keda ka teised Euroopas aitavad!

•• Kuid äsja EL-iga liitunud riikide kodanikel pole samasuguseid õigusi nagu nn vanade riikide kodanikel. Näiteks tööturu piirangud. Kas teie valitsus teeks selles osas midagi?

Olen alati pidanud immigratsioonipiiranguid rumalaiks ja täiesti kasutuiks. Need on loodud mõnede riikide erilise sisepoliitika tõttu ja tuleks tõesti kaotada! On vaja, et Euroopas oleksid kõik võrdsed. Teisalt, immigratsiooniprobleem ei tule uutest liikmesriikidest, vaid väljastpoolt EL-i, nii et piirangud on tõesti kasutud.

•• Mida peaks Prodi valitsus Itaalia rolliks rahvusvahelises poliitikas ja kuidas lahendaks Iraagi küsimuse?

Nagu öeldud, olen rahvusvahelises poliitikas europeist. Globaliseerunud maailmas ei näe ma võimalust, et rahvusvahelist poliitikat saaksid teha EL-i riigid omaette. See ei tähenda muidugi probleeme USA-ga.

USA-ga peame kahtlemata ühise keele leidma. Rahu hoiame vaid üksteisemõistmisega. Kuid USA-ga ühise keele leidmine tähendab ka tõe ütlemist. Sõbrale peab ju tõtt rääkima! Olen USA valitsustega alati head koostööd teinud, aga Iraagi osas lähevad meie arvamused lahku. Olen alati arvanud, et see sõda oli viga... Ja arvan seda kõiki asjaolusid arvestades ka praegu.

Kui valimised võidame, otsustame kohe, kuidas väed Iraagist ära tuua. Aga teeme seda arukalt, kaitstes sealsete kodanike julgeolekut.

•• Mis on teie kui Euroopa Komisjoni endise presidendi hinnangul hetkel Euroopa tõsiseim probleem?

Tõsiseim probleem on Euroopa sisekriis. Ja taipamatus, et tänases maailmas vajame ühist identiteeti. See kriis väljendub põhiseaduse läbikukutamises ja muulgi moel. Meil oleks vaja mõista, et kui me ei hoia ühte, pole meil globaliseerunud maailmas mingit sõnaõigust.

•• Olete oma karjääri jooksul juba palju teinud. On teil mingi salajane unistus, mida veel tahaksite teoks teha?

Minu probleem siin Itaalias on, kuidas anda noortele energiat. See on põlvkond, mis kardab. Meie riigil oli kahe põlvkonna jooksul kena areng. Nüüd on see peatunud... Noored abielluvad hilja, neil pole lapsi. Nad nagu kardaksid elu! Seega oleks noori vaja julgustada. Selleks oleks ennekõike vaja alustada riigi majanduse jaluleupitamisest, seejärel rõhuda koolile ja muidugi teadusele. Seega juhinduda uuendustest. Julgus elada tuleb, kui tuntakse, et suudetakse maailma muuta, kui tuntakse, et aidatakse uuendustele kaasa.

•• Kuuldavasti olete suur maitsva köögi asjatundja. Kui eestlane satub Itaaliasse, siis mida soovitaksite siinsetest roogadest kindlasti proovida?

Kõigi maakondade itaalia köök on hea. Teie kadestate meie kööki, mina jälle teie laulukoore! Tulevikus on teed lahti just nende riikide ees, kes suudavad üheskoos kooris laulda. Selles osas õpetab Eesti kõiki!

Prodi pöördub oma meedia-nõustaja Silvio Sircana poole ja ütleb talle naeratusega: “Nende koorid! Sattusin sinna ükskord neid kuulama! Tundus, nagu oleks kõik aru kaotanud! See on nii ilus, 30 000 inimest laulavad üheskoos! Iga nelja aasta tagant, eks ole?” küsib ta minult ja ütleb ikka veel õnnelikult särades nõunikule: “Järgmine kord lähme neid koos kuulama!”

Prodi vasaktsentristid võidukad

•• Eile ja üleeile toimunud üsna tasavägistel Itaalia valimistel võitsid esialgseil andmeil Ro-mano Prodi juhitavad vasak-tsentristid, kes kogusid küsit-luste järgi 50-54 protsenti häältest.

•• “Ma tunnen end kindlalt,” ütles Prodi eile pärastlõunal ajakirjanikele, juues vihmases Roomas oma partei peakorteri lähedal kohvikus koos naisega kohvi. Prodi juhitud vasakpoolne valimisliit koosneb ühelt poolt roomakatoliku tsentristidest ja teiselt poolt kommunistidest.

•• Paremparteide eesotsas valimisvõidu pärast võidelnud peaminister Silvio Berlusconi hääletas pühapäeval Milanos ja hoidus eile päeva esimesel poolel avalikkuse ette ilmumast. Küsitluste järgi kogus ta 45-49 protsenti häältest.

•• Itaalia rikkaim mees, 69-aastane Berlusconi sai teist korda peaministriks 2001. aastal. 1996. aasta valimistel kaotas ta peaministrikoha nüüd-seks 66-aastasele Prodile. Prodi on lubanud vähendada ettevõtlusmakse ja tegelda suure riigivõlaga. Berlusconi ennustas, et Prodi plaanid ei täitu kommunistidest liitlaste vastuseisu tõttu, nagu juhtus ka Prodi esimesel ametiajal.