“See on uskumatu tulemus! See on demokraatia rõõmupidu, mida meil hädasti vaja oli,” ütles Prodi eile varahommikul vahetult pärast esialgsete tulemuste teatavakstegemist üllatusest veidi kohmetudes ajakirjanikele.

Prodi pearivaal oli Kommunistliku Uuenduspartei ehk Partito Rifondazione Communista karismaatiline liider Fasuto Bertinotti, kes kogus viimaks vaid ligi 15 protsenti häältest.

Pool tundi enne valimisjaoskondade sulgemist poole küm-ne ajal õhtul lookles pühapäeval Bologna kesklinna valimisjaoskonna ukse taga 50-inimeseline järjekord. “Valin lõpuks ikkagi Prodit, sest Bertinotti ei suuda Berlusconit iialgi võita,” ütles umbes 40-aastane Marco.

Valida sai seitsme kandidaadi vahel. Kõik nn eelhääletajad maksid vähemalt ühe euro, mõned poetasid korjanduskasti ka paarkümmend eurot või enamgi. Nii kogus vasaktsentristlik opositsioon eelvalimiste korraldamiskulude katteks raha, millest nüüd osa kevadise valimiskampaania jaoks jääb.

Mõnede Itaalia politoloogide hinnangul on Prodi initsiatiivil USA-stiilis eelvalimiste korraldamine asjatu raharaiskamine. Poliitikateadlase ja USA valimissüsteemide asjatundja Gianfranco Pasquino hinnangul on eelvalimised kõi-ge demokraatlikum viis parteiliidri leidmiseks: “Eelvalimised teevad üldvalimiste vooru jõudva kandidaadi valiku läbipaistvamaks. Itaalia valijad tõestasid pühapäeval, et nad tahavad otsustusprotsessis tõesti aktiivselt kaasa rääkida,” arvab Pasquino ja lisab, et eeldatavasti võtab rahvaesindajate väljaselgitamisel “ameerikalike” eelvalimiste idee peagi omaks kogu Euroopa.

Valimisreform aitab Silviot

Ka paljud parempoolsed leiavad, et eelvalimised on õige tee peaministrikandidaadi leidmiseks. Valitsusjuht Berlusconi, kelle populaarsus arvamusuuringute järgi on äärmiselt madal, kaotaks sel juhul arvatavasti oma liidrikoha. Parlamendis ootab samal ajal veel vaid ülemkoja heakskiitu vastuoluline valimisreform, mille järgi tuleb Itaalias kasutusele keerukas versioon proportsionaalsest valimissüsteemist, mis kriitikute hinnangul on loodud vaid selleks, et kindlustada Berlusconi võitu kevadistel üldvalimistel.

1996. aasta valimisduellis Berlusconit võitnud Prodi ei kuulu ühessegi erakonda. Senise süsteemi järgi võis ta eri liitlastega valimiskoalitsiooni moodustada. Uue valimisseaduse järgi peaks ta aga mõne vasakpartei liikmeks astuma või moodustama oma partei. Sel juhul võiks rivaalitsemine teiste vasakparteidega viia vasaktsentristliku valimisliidu kiire lõhestumiseni.

Maffiamõrv valimisjaoskonnas

•• Lõuna-Itaalias nn tallaosas, Kalaabria maakonnas Locri lin-nas avasid kaks musta riietatud noormeest valimisjaoskonnas tule kohaliku omavalitsuse vasakdemokraadist poliitiku, 54-aastase Francesco Fortugno pihta. Politsei esialgseil hinnangul võivad tapjad kuuluda Kalaabria maffiaorganisatsiooni ’Ndrangheta, kuid mõrva üksikasju alles uuritakse.