Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen (CDU) ei pea CDU kaotusi vastuseisuks Merkeli kursile. Von der Leyeni sõnul on ilmne, et see liin on kõigi erakondade ülene välja arvatud üks. Sellega pidas ta silmas AfD-d.

SPD esimees Sigmar Gabriel kutsus CDU-d ja selle Baieri sõsarparteid kristlik-sotsiaalset liitu (CSU) AfD tugevnemise tõttu pagulaste alast sisevõitlust lõpetama. Gabriel avaldas lootust, et CDU/CSU märkab, et see pidev võitlus ja kaos neid ei aita. CDU peasekretär Peter Tauber vastas sellesisulisele küsimusele, et tema selle võitluse lõppu ei näe.

Bundestagi CDU/CSU fraktsiooni majanduspoliitiline kõneisik Joachim Pfeiffer kutsus aga üles „kursi korrigeerimisele“.

Saksamaa justiitsminister Heiko Maas (SPD) nimetas AfD kahekohaliste numbritega mõõdetavat valimisedu demokraatia proovikiviks. Kõik erakonnad peavad nüüd Maasi sõnul näitama, et rumalad loosungid tuleb asjalike argumentidega paljastada.

Roheliste fraktsiooni juhi Anton Hofreiteri sõnul on Saksamaa parteisüsteem segi löödud. „Suure koalitsiooni parteid on oma lõhestatuse ja valitsemiskaosega kodanike usalduse maha mänginud,“ ütles Hofreiter ajalehele Passauer Neue Presse.

Baden-Württembergis on rohelised liidumaa peaministri Winfried Kretschmanni juhtimisel esialgsete tulemuste järgi esimest korda Saksa ajaloos suurima esindatusega erakond Landtagis. SPD nõrga tulemuse tõttu tuleb Stuttgardis aga kõne alla vaid roheliste ja CDU koalitsioon. AfD sai 15,1 protsenti häältest ja oli kolmas.

Rheinland-Pfalzis võitis valitsusjuht Malu Dreyeri SPD ning väljakutsuja Julia Klöckneri CDU jäi teiseks. AfD oli kolmas ka sellel liidumaal, kogudes 12,6 protsenti häältest.

Saksi-Anhalti liidumaal saavutas AfD rekordtulmuse 24,2 protsenti ja on sealses parlamendis suuruselt teine jõud peale CDU-d.