Nimelt korraldas europarlamendi kodanikuvabaduste ja justiitsasjade komisjon alates eelmisest suvest, mil Snowdeni paljastused avalikkuse ette hakkasid jõudma, uurimisraporti koostamist „Euroopa Liidu kodanike massilise elektroonilise jälitamise kohta“.  

Kirjalikes vastustes europarlamendi komisjoni liikmetele tunnistas Snowden, et ta pole Venemaal pääsenud sealsete eriteenistuste huviorbiidist.

„Muidugi,“ vastas ta konservatiivse Euroopa Rahvapartei ridadesse kuuluva parlamendiliikme Axel Vossi küsimusele, kas Vene eriteenistused on talle lähenenud. „Isegi Andorra salateenistus oleks minuga ühendust võtnud, kui neil oleks selleks võimalus avanenud, see on nende töö,“ märkis Snowden oma tunnistuses. 

Kuid ta lisas, et sellest polnud palju kasu. „Ma ei võtnud Hong Kongist lahkused ühtegi dokumenti endaga kaasa.“

Lekitaja antud ütlustest võib välja lugeda, et Vene eriteenistused üritasid temalt USA saladusi kätte saada kohe Moskvasse saabudes. „Ma olen kindel, et [Vene teenistused] olid pettunud. Ükskõik millisel luureorganisatsioonil ei võta kaua saamaks aru, et neil ei vedanud. Mind saatis kogu aeg täiesti kartmatu ajakirjanik, kelle kasutada olnud maailma suurim megafon mõjub luurajatele hea peletajana. Selle tõttu veetsime 40 päeva lennujaamas lõksus ja ei maganud rahahunnikute peal. Kuid lõpuks jalutasime sealt välja väärikalt, pea püsti,“ kirjutas Snowden eurosaadikule.

„Ma lisaksin ka seda, et USA valitsus on korduvalt tunnistanud, et pole tõendeid minu ja Vene eriteenistuste vahel,“ rõhutas lekitaja. 

Europarlamendi Roheliste fraktsiooni kuuluv Jan Philipp Albrecht päris Snowdenilt, kas ta sooviks saada asüüli hoopis Euroopa Liidus?

Snowden vastas sellele, et esmajärjekorras eelistaks ta massilise andmete kogumise kuulutamist ebaseaduslikuks. „Mis puutub asüüli, siis jah, ma sooviks seda EL-is saada. Kuid mitmetele EL-i riikidele edastatud taotlustele vaatamata, pole ma ühtegi positiivset vastust saanud. Eri riikide parlamendisaadikud on mulle öelnud, et USA ei lubaks Euroopa partnereil anda mulle poliitilist asüüli,“ selgitas Snowden.

„Tervitaksin iga turvalise läbipääsu või püsiva asüüli pakkumist, kuid mõistan, et see nõuaks erakorralist poliitilist julgust.“