Ärimeeste väitel pakkusid venelased neile „suure summa“ raha, et soomlased loobuks Nord Streami trassi lähedale kavandatava veealuse malmimaagikaevanduse rajamise plaanist, kirjutab Dagens Nyheter. Ärimehed ei võtnud rahapakkumist vastu ja esitasid hoopis ettepaneku, et loobuvad kaevanduse rajamise kavast, kui Venemaa annab Soomele tagasi II Maailmasõja ajal ära võetud Karjala. „Me tahame Karjalat tagasi,“ kinnitas ärimeeste rühma esindav advokaat Kari Silveinnonen Dagens Nyheterile.

Soome ärimeeste kaevanduse rajamise plaan ei ole samas veel riigilt heakskiitu saanudki. Soome töö-ja majandusministeerium langetab juba aasta eest sisse antud kaevandustaotluse kohta otsuse sel sügisel.
Seni aga on ärimehed esitanud Vene poolele pakkumise: nad võtavad kaevandustaotluse tagasi, kui Vene pool võtab ühendust Soome ekspresidendi ja Nobeli rahupreemia laureaari Martti Ahtisaariga ja arutab temaga Karjala tagasi andmise võimalust.

„Meie jaoks on arvessevõetav, kui Vene valitsus pöördub Ahtisaari poole ja palub tal pinda sondeerida. Siis võivad nad rahumeeli oma gaasijuhet eshitama hakata. Olen kindel, et Ahtisaari oleks huvitatud,“ ütes advokaat Silveinnonen, kes pole ise Ahtisaariga nimetatud küsimust arutanud. Kari Silvoinneni sõnul olid venelased pakkumisest huvitatud.