Juba on otsustatud tõsta käibemaksu ühe punkti võrra 24%-ni. Koondpartei juht peaminister Jyrki Katainen eelistab kõrgematele maksudele kulude veelgi rohkem koomale tõmbamist ja ühtlasi stiimulite rakendamist majanduskasvu käima tõmbamiseks. Sotsiaaldemokraadist rahandusminister Jutta Urpilainen püüab vältida kulutuste suuremal määral vähendamist, teatas uudisteagentuur Bloomberg ja lisas, et eelmisel aastal ei peletanud Soome fiskaalprobleemid investoreid ja kriisis euroalas on Soome üks neljast riigist, mis on suutnud säilitada tippreitingu.

Riigivõlg suureneb

Pärast seda, kui SKT 2009. aastal 8,5% võrra vähenes, ei ole majanduskasvust piisanud tollase taseme taastamiseks. Valitsusele valmistavad peavalu suur tööpuudus (Soome Panga ennustusel kasvab tööpuudus, mis mullu oli 7,8%, tänavu 8,4%-ni), väikesed maksutulud ja suuremad sotsiaalkulud ning pikemas perspektiivis ka rahvastiku vananemine.

Soome rahandusministeeriumi detsembriprognoosi kohaselt kujunes eelmise aasta majanduslanguseks 0,1%, selle aasta kasvuks võib aga loota 0,5%.

Eelarve puudujääk ei ole küll eriti suur – tänavu 1,5% ja järgmisel aastal 0,9% –, kuid muret teeb riigivõla suurenemine. Soome Pank ennustab, et tänavu jõuab võlg 55,9%-ni ja tuleval aastal 57,4%-ni. Selleks et riigivõlg 2015. aastast enam ei suureneks, ongi tänavu vaja teha miljardini küündiv kärbe.