Itaalia kunagise diktaatorliku peaministri Benito Mussolini vanima poja Vittorio poeg, praegu 69-aastane Guido nõuab, et Como prokurörid vanaisa kivisarga avaks ja surnukeha kaas-aegse tehnoloogiaga uurides välja selgitaks, kuidas Mussolini ikkagi täpselt hukkus.

Selgub aga, et Guido ei arutanud asja ülejäänud Mussolinide suguvõsaga, sest Il Duce kolmanda poja, Romano tütar Alessanda mõistab lellepoja initsiatiivi karmilt hukka.

“Kuni mina elan, vanaisa sarka ei puututa! Jätke ta põrm rahule!” ütleb käremeelse poliitikuna tuntud Alessandra Mussolini. Tema hinnangul võiks vanaisa hukkamise asjus tõe jälile aidata Vatikani salaarhiivid. Abi võiks olla ka asjaga seotud isikute sõjajärgsete ülestunnistuste uuest läbivaatamisest, kuid mitte kirstu avamisest.

Ringleb 19 versiooni

Itaalias on taas puhkenud igikestvad kas “punaste” või “mustade” nostalgiliste ajaloolaste ägedad vaidlused teemal, kes ikkagi hukkamise läbi viis, miks seda nii rutakalt tehti ning kas asjaga olid seatud ka mõnede riikide salaagendid.

Guido Mussolini advokaat Luciano Randazzo kinnitab pressile, et Mussolini hukkamise asjaolusid pole kunagi korralikult uuritud. “Selle ajaloosündmuse kohta on eri allikates 19 eri varianti, kuid prokuratuur pole asjaga tegelenud,” ütleb Randazzo.

Il Duce vahistati 25. või 26. aprillil 1945, kui ta koos oma armukese Claretta Petacci ja mõne oma ametnikuga ·veitsi põgeneda üritas. Väidetavalt andsid vastupanuliikumise juhid välja orderi kõigi hukkamiseks, mis on aga kadunud.

28. aprillil 1945 viidi surnukehad Milanosse, kus need, pea alaspidi, Piazzale Loretole riputati, et juubeldavad rahvamassid saaks laipade peal oma viha välja valada. Isegi kommunistid arvavad praegu, et see julm vaatemäng võinuks olemata olla. Predappiosse, kus Mussolini 1883. aastal sündis, maeti ta säilmed alles 1957. aastal.

Fa‰ismiekspert Nicola Tranfaglia arvates haua avamine 60 aasta taguste sündmuste kulgu ei selgita. “Vaevalt saame säilmete põhjal teada, kes Mussolini tappis, sest Piazzale Loretol tulistasid inimesed tema pihta üha uuesti.” Nii ei saa välja selgitada, missugused kuulid mehe surmasid.

Auvalve kohkus turvakaameratest

•• See pole aga esimene kord, mil Mussolinid eksdiktaatori põrmu pärast nägelevad. Osa perekonnast toetas 2000. aastal diktaatori krüpti neofašistide auvalve paigutamist. Mullu kevadel panid aga sugulased hauakambrisse, kus peale Il Duce puhkavad veel paljud Mussolinid, turvakaamera. See häirinud auvalvurite privaatsust ning kahtlane auvahtkond lõpetas solvunult tegevuse.

•• Kui kevadel Predappios käisin, jutustas umbes 65-aastane suveniiripoodnik Pierluigi Pompignoli, et viimaks olevat telekaamera juhtum koguni kohtusse jõudnud. Vaatamata Itaalia põhiseaduse fašismisümbolite levitamist keelavale punktile müüb poodnik linna peatänaval Il Duce näopildiga tulemasinaid, õlle- ja veinipudeleid ja isegi puukingi ning peab muuhulgas ka Mussolinide krüpti korras.