Rahvuslik koalitsioon on otsustanud mitte osa võtta konsultatiivsetest töögruppidest ning peab kinnipidamist Genfi kommünikeest ja ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidest ning Venemaa agressiooni lõppu läbirääkimisteprotsessi taasalustamise eelduseks, öeldakse avalduses AFP vahendusel.

Genfi kommünikee on dokument, mis lepiti kokku rahukonverentsil 2012. aastal, mis pani paika Süüria rahukokkuleppe põhijooned, sealhulgas üleminekuvalitsuse loomise.

Opositsiooni seisukoht on, et Bashar al-Assad ei saa üleminekuperioodil võimule jääda, kuid režiimi teatel ei ole tema lahkumine läbirääkimiste teema.

ÜRO esindaja de Mistura tegi juulis ettepaneku opositsiooni ja valitsuse esindajatest töögruppide moodustamiseks, et arutada näiteks tsiviilisikute kaitsmist ja ülesehitustööd.

Koalitsioon otsustas läbirääkimisi boikottida pärast mitu päeva kestnud kohtumist Türgis, kus ta baseerub.

Mõisteti hukka ka Venemaa õhurünnakutekampaania, mis opositsiooni teatel on suunatud rohkem mõõdukate ja islamistlike mässuliste kui džihadistide vastu ning püüab päästa Assadi valitsust.

„Venemaa agressioon kujutab endast rahvusvahelise õiguse rikkumist ning toetust režiimile tsiviilisikute tapmisel, sõjakuritegude, genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegude toimepanemisel,“ teatas koalitsioon.

Õhurünnakud õõnestavad koalitsiooni teatel igasuguse poliitilise kokkuleppe eduvõimalusi.