Pidu kiskus kiiva juba mitu päeva varem, sest järjest tundmatumaid inimesi teatas, et ka nemad tulevad peole. Kontvõõraste nimekirjagi pidamine muutus võimatuks, sest kutset oli näinud 30 000 inimest ja vähemalt 2400 jõudis juba teatada, et tuleb peole.

Politsei pidi sekkuma. Perekond viidi turvalisse kohta peitu, samal ajal kui märulipolitsei tõrjus ligemale 5000-pealist noortejõuku, kes kõigi keelituste kiuste üritas nende majale ligineda.

Pidu staadionile

Hareni linnavõimud pakkusid noortele küll võimalust pidutseda lähedasel staadionil, aga sinna läks vaid paarsada noort, ülejäänud, kellest osa oli ilmselt ka narkootikume kasutanud, eelistasid ikka lihtsalt rüüstata, kirjeldab ise kohal käinud ajakirjanik Kelli Seiton.

Harenis elab muide kõigest 19 000 inimest, seevastu naabruses asuvas Groningeni ülikoolis õpib 37 000 tudengit. Paljud pidutsejad võisid tulla sealt, kuid näha oli ka palju nooremat massi, keskmiselt ehk 16-aastaseid. Vähemalt osa Seitoni küsitletud noori oli kohale sõitnud hoopis Hollandi teisest servast, isegi Haagist, ja noortemass oli üsna rahvusvaheline.

Noorterahutused ei ole maailmas just haruldased ja ilmselt igas linnas peab politsei vahel lärmavaid noori korrale kutsuma. Kuid Harenis ärajäetud sünnipäevapidu paisus rahutusteks just kutset Facebooki üles pannes tekkinud eksituse tõttu.

Kes tuli kohale igavuse peletamiseks, kes sihilikult mürgeldama. Vähemalt osa massist mäletas sedagi, kelle sünnipäevale oli tuldud, ja laulis õnnesoove Merthele. Paljud pidulised olid jõudnud endale selga panna teemakohased T-särgid kirjaga „Project X Haren”. Neid müüdi internetis 23-eurose hinnaga.

Pigem jõukama ja rahumeelse eluga harjunud linnakesele oli toimunu suur šokk. Rahutuste ärahoidmiseks ei piisanud isegi kuuesajast märulipolitseinikust. Pudelid lendasid, pargimööbel lükati hunnikusse ja pandi põlema. Aknaid visati sisse, paar poodi rüüstati, üks auto pandi põlema. Kohalikule 84-aastasele mehele mindi rusikatega kallale. Trellide taha rahunema viidi vähemalt 34 noorukit.

Vaoshoitud politsei

Mõnigi noor sai ka ise pudeliga pihta ja videokaadritest on näha, kuidas politsei noorukeid üsna agaralt kumminuiadega taga ajas, aga nood ei ilmutanud ka erilist tahet politsei korraldusi täita. Kohapeal olnud Seitonile tundus, et olusid arvestades käitus politsei isegi üsna vaoshoitult. Ja kõigest paarkümmend arstiabi vajanud inimest oli isegi ootamatult vähe.

Eile tegeles linn juba puhastustööga. Nüüd oli Facebooki-kogukonnal põhjust järgmine ühisüritus välja kuulutada. „Project Clean-X Haren” kutsub inimesi appi linna tänavaid koristama. Eilseks oli sellele toetust avaldanud üle 32 000 inimese. Kui paljud neist tõesti harja ja kühvli kätte võtavad, on iseasi.Kinolinalt tuttav piduHareni peomöllu taoline sündmus oli kesksel kohal tänavu linastunud Hollywoodi filmis „Project X”, kus kolm tagasihoidlikku keskkooliõpilast otsustavad korraldada võimsa sünnipäevapeo. Siit seos sellega, miks mitmed Hollandi väikelinna peo külalised kandsid „Project X Hareni” kirjaga T-särke.

Et oma peole rohkem külalisi kutsuda, reklaamisid teismelised filmis oma üritust Ameerikas populaarses suhtlusvõrgustikus Craigslist ja kohalikus raadios. Ja just nii nagu Harenis, kasvas ka kinolinal peetud sünnipäevapidu enneolematult suureks mölluks, kust ei olnud puudu mitu tuhat külalist, vali muusika, vihased naabrid, vägivallatsejad ja märulipolitsei.

Ameerikas korraldati vahetult pärast filmi esilinastust märtsis mitu sellest inspireeritud hiigelüritust, millest ühes hukkus ka üks peoline. Filmile on plaanitud ka järg.