Don Diego vahistati esmaspäeval Kolumbia narkopolitsei kümnendi suurima reidi käigus riigi lääneosas asunud talust, kus mees varjas ennast koos oma ema ja mitmete teiste bandiitidega, kirjutab Reuters.
Seitse aastat ennast varjata suutnud Don Diego kuulus FBI kümne enim tagaotsitud kurjategija nimekirja ja tema tabamise eest oli välja pandud viie miljoni dollari suurune vaevatasu. Kõigi eelduste kohaselt hakatakse Don Diego üle kohut mõistma Ameerikas.
„Diego Montoya tabamine näitab meie pühendumist narkoäri vastu võitlemisel, mis on Kolumbia rahvusliku julgeoleku küsimus,“ sõnas Kolumbia kaitseminister Juan Manuel Santos.
Habetunud ja 104 kilo kaaluv turske kehaehitusega Montoya, kes on seotud ka Kolumbia parempoolsete paramilitaarsete rühmitustega, toimetati riigi pealinna sõjaväe erilennukiga.
Montoya on üks Norte del Valle narkokartelli rajajatest. Tegemist on ainsa Kolumbia kartelliga, kes kontrollib kogu narkoäri ahelat, alates kokataimede kasvatamisest kuni kokaiini tootmise ja eksportimiseni.
Kolumbia kaitseministri kinnitusel on Montoya palgamõrvarite eraarmee nimega Los Machos umbes 1500 inimest, eesmärgiga säilitada Norte del Valle kartelli juhtpositsioon narkoäris. Kartell ekspordib 70 protsenti kokaiinist, mis jõuab Kolumbiast Euroopasse ja Ameerikasse.
Sõda territooriumi pärast
Montoya tabamisega samal ajal lahvatas Kolumbias skandaal, kus riigi kõrgeid sõjaväeametnikke süüdistatakse altkäemaksu võtmises, et kaitsta Don Diegot, kes pidas verist sõda konkureerivate narkokartellide, et saada enda kontrolli alla Vaikse ookeani rannikuäärsed narkokaubanduskanalid.
Don Diego laiendas paramilitaarsete rühmituste abil oma impeeriumi, võttes kokaiini tootmise ja transportimise eesmärgil brutaalsete vahenditega enda kontrolli alla erinevaid Kolumbia maapiirkondi.
Enam kui neli kümnendit vanas sõjas vasakpoolsete geriljade ja ametivõimudega on Montoya kontrolli olevad paramilitaarsed rühmitused riigis toime pannud julmasid veretöid ja muid metsikusi.
Pärast Kolumbia kunagise narkoparuni Pablo Escobari juhitava Medellini kartelli „hiilgeaega“ 1980-datel aastatel (Medellini kartell on tänaseks oma tähtsuse Kolumbia narkoäris minetanud – toim.) on narkokaubandus riigis väiksemate rühmituste kontrolli all, kes on spetsialiseerunud erinevatele narkokaubanduse aspektidele tootmisest ekspordiahelate juhtimiseni.
Kolumbia on jätkuvalt maailma suurim narkotootja, eksportides aastas enam kui 600 tonni narkootikume hoolimata sellest, et USA valitsus annab Kolumbiale igal aasta miljardeid dollareid abi narkokaubanduse vastaseks võitluseks. 
„Nii Montoya arreteerimine kui „Pulgakommi“ nime all tuntud narkoparuni vahistamine augustis on Kolumbia valituses tugevaim löök narkovastases võitluses alates 1993 aastast, mil tapeti Pablo Escobar,“ sõnas Kolumbia poliitkommentaator ja endine justiitsministri asetäitja Rafael Nieto.
„Montoya arreteerimisele järgneb kindlasti võimuvõitlus selle nimel, mis Norte del Valle kartellist järele on jäänud,“ lisas Nieto.