Põhjuseid, miks Santorum äkki kampaania katkestas, on mitu. Möödunud nädalavahetusel toimetati kopsupõletikuga haiglasse tema noorim laps Bella. Samuti sai Santorum nädala eest hävitavalt lüüa kolmes osariigis. Pinget väljastpoolt lisasid ka kahanevad kampaaniaressursid ja nüüdseks 4,5 miljoni dollari suuruseks kasvanud kampaaniavõlg. See võlg on ka ilmselt põhjuseks, miks Santorum ametlikult oma kampaaniat ei lõpetanud, vaid katkestas – see võimaldab tal jätkata toetuste taotlemist ning annetuste vastuvõtmist. Santorumi kõrvale astumisega saab vabariiklaste partei lõpuks rahulikult hingata. Romney saab alustada täiemahulist kampaaniat Obama vastu ning mitmed välised vabariiklasi toetavad organisatsioonid saavad ühendada oma jõud Romney toetuseks.

Suvi tuleb otsustav

Viimaste küsitluste põhjal on Obama edumaa Romney ees viis protsendipunkti ja märtsikuu seisuga on presidendi kampaania kokku kogunud üle 172 miljoni dollari (millest alles 70 miljonit), võrreldes Romney 68 miljoni dollariga (alles vaid seitse miljonit).

Kuigi Obama tundub olevat kindlalt liidrirollis, on suvel palju sündmusi, mis võivad tugevalt presidendivalimiste tulemusi mõjutada. Lähiajalugu on näidanud, et nafta hind liigub vastupidises suunas presidendi toetusprotsentidega, sama kehtib ka tööpuuduse näitajate kohta.